Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Ένας ο τρόπος για να προχωρήσει η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ - Όποιο όνομα κι αν επιλεγεί, να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού

Παυλόπουλος: Ένας ο τρόπος για να προχωρήσει η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ - Όποιο όνομα κι αν επιλεγεί, να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού
Επίτιμος Δημότης του Δήμου Δίου-Ολύμπου ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος
«Ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή  του κατά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Στέλνοντας ένα μήνυμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αφού σημείωσε ότι «στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ότι «τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού».
«Κατόπιν τούτου ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε «πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση προς αυτή την κατεύθυνση του συντάγματός της.
Δεύτερον, όποιο όνομα κι αν επιλεγεί, να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού.
Είτε σε ό,τι αφορά σύνορα, είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα είτε σε ό,τι αφορά την γλώσσα.
Όταν, λοιπόν, συμφωνήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και, βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού τούτο θα ήταν αντίθετο με βασικές αρχές, τις οποίες έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό».
Όπως είπε, «η ως άνω θέση αναδεικνύει, εκτός από τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, και τον σεβασμό της Ελλάδας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την θεσμική υπόσταση της ΠΓΔΜ ως δημοκρατικού κράτους δικαίου. Πραγματικά, θα ήταν αδιανόητο για την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της γνήσιας δημοκρατικής τους παράδοσης, να υπογράψουν συμφωνία περί του ονόματος και των εγγυήσεων αλυτρωτισμού, η οποία θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας αυτής.
Αγνοώντας μάλιστα και τις βαρύτατες ευθύνες που θα μπορούσε να δημιουργήσει για τον ίδιο τον κ. Ζάεφ, εντός της χώρας του, μια τέτοια συνειδητή, εκ μέρους του, παραβίαση του συντάγματος της ΠΓΔΜ».
Κάνοντας αναφορά στην Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.
Όμως, οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, στηρίζουμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ιδιαιτέρως δε από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θαλάσσης, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς.
Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών»».
Υπό τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος,  «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί κάτι που τόνισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και κάθε Ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Και ας μην τολμήσει η Τουρκία να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης».
Περαιτέρω, ο κ. Παυλόπουλος επικέντρωσε την ομιλία του στην ηρωϊκή Επανάσταση του Ολύμπου, την 140η επέτειο της οποίας εορτάζεται σήμερα,  προκειμένου να περιγράψει τα διαδοχικά βήματα της έκρηξης και της εξέλιξής της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης