Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed θα πρέπει να στηριχθεί σε περικοπές των επιτοκίων και όχι σε QE σε μια επόμενη ύφεση, ισχυρίζονται κορυφαίοι οικονομολόγοι

Η Fed θα πρέπει να στηριχθεί σε περικοπές των επιτοκίων και όχι σε QE σε μια επόμενη ύφεση, ισχυρίζονται κορυφαίοι οικονομολόγοι
Η Fed θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των επιτοκίων σε μια επόμενη ύφεση και να αποφύγει να βασιστεί σε αγορές τίτλων, αναφέρουν σε έκθεσή τους τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί οικονομολόγοι
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των επιτοκίων σε μια επόμενη ύφεση και να αποφύγει να βασιστεί σε αγορές τίτλων, που συνιστά ένα λιγότερο αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, αναφέρουν σε έκθεσή τους τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί οικονομολόγοι, την οποία παρουσίασαν σήμερα (23/2/2018) σε αξιωματούχους της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας.
Η έκθεσή τους αναλύει την αποτελεσματικότητα των αγορών ομολόγων ύψους 3,5 τρισ. δολ. από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, ως «απάντηση» στην οικονομική κρίση και την ύφεση της περιόδου 2007-09.
Όπως διαπιστώνουν, αυτή η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση, ή QE, δεν επηρέασε σημαντικά τις αποδόσεις της αγοράς και δεν μείωσε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κατά το 1% που προέβλεπε η προηγούμενη έρευνα για το θέμα.
Τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας σύστασης προς τη Fed να διατηρήσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο κυρίως βραχυπρόθεσμου δημόσιου χρέους, φαίνεται να υποστηρίζουν το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος και τα επόμενα χρόνια, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση.
«Διαπιστώνουμε ότι ο ισολογισμός της Fed είναι ένα λιγότερο αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο από ό,τι πιστεύουν πολλοί», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο φόρουμ νομισματικής πολιτικής που φιλοξένησε στη Νέα Υόρκη το Πανεπιστήμιο του Chicago Booth School of Business.
«Το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να προωθηθεί θα πρέπει να αφορά την πορεία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και όχι την πορεία του ισολογισμού», αναφέρεται στην έκθεση.
«Αυτό καθιστά τη μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου ως το κύριο εργαλείο που διατίθεται για την καταπολέμηση της επόμενης ύφεσης», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης