Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το δύσκολο μονοπάτι που περιμένει τον Kuroda στη δεύτερη θητεία του στην Bank of Japan

Reuters: Το δύσκολο μονοπάτι που περιμένει τον Kuroda στη δεύτερη θητεία του στην Bank of Japan
Η ηλικία του Kuroda αποτελεί τη μικρότερη από τις πολλές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στη δεύτερη θητεία του, καθώς το πείραμα της ποσοτικής χαλάρωσης παρατείνεται
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, δεν έχει πολλούς λόγους να γιορτάσει παρά την εξασφάλιση μίας ακόμα πενταετούς θητείας σε μία από τις πιο σημαντικές θέσεις της χώρας, αν όχι του κόσμου.
Ο Kuroda, ο οποίος είναι 73ων ετών, έχει μία εξαντλητική δουλειά, καθώς πραγματοποιεί συχνά ταξίδα στο εξωτερικό, ενώ εμφανίζεται στο κοινοβούλιο περίπου 50 φορές τον χρόνο.
Ο αριθμός των εμφανίσεών του, ο οποίος είναι δέκα φορές μεγαλύερος από αυτόν του επικεφαλής της Fed και επτά φορές μεγαλύτερος από εκείνον του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, θα μπορούσε να εξαντλήσει ακόμα και έναν εργασιομανή όπως είναι ο Kuroda, ο οποίος βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε ότι αφορά την υγεία του.
Εφόσον ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία, τον Απρίλιο του 2023 θα είναι 78 χρονών, γεγονός που τον καθιστά τον πιο μακροχρόνιο επικεφαλής στην 135χρονη ιστορία της Bank of Japan.
Η ηλικία, ωστόσο, αποτελεί τη μικρότερη από τις πολλές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Kuroda στη δεύτερη θητεία του, καθώς το πείραμα της ποσοτικής χαλάρωσης παρατείνεται.
Το μεγαλύτερο έργο του θα είναι να σχεδιάσει μία ομαλή έξοδο από την τρέχουσα πολιτική, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται, καθώς και να δείξει πώς θα το πραγματοποιήσει αυτό χωρίς να προακαλέσει αναταραχή στις αγορές.
Από την άλλη πλευρά, εάν η οικονομία επιστρέψει στην ύφεση, ο Kuroda θα έχει μικρό περιθώριο να ξαναρχίσει ένα νέο πρόγραμμα μετά τις τεράστιες αγορές περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα μηδενικά επιτόκια «στραγγίζουν» τον τραπεζικό τομέα, καθώς περισσότερες από τις μισές περιφερειακές τράπεζες στην Ιαπωνία έχασαν χρήματα από τις βασικές τους δραστηριότητες το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε το 2017.
Πριν από πέντε χρόνια, η δουλειά του Kuroda ήταν να απομακρύνει το κοινό από μία αποπληθωριστική νοοτροπία, καθώς και να αναζωογονήσει μία στάσιμη οικονομία που βλάπτεται από ένα ισχυρό γεν.
Πλέον, το πρόβλημα έχει γίνει πιο περίπλοκο, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο του 2%, ακόμα και αν η οικονομία καταγράφει την μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης των τελευταίων 40 ετών, αναγκάζοντας την BoJ να αυξάνει τον ισολογισμό της με ρυθμό που θεωρείται μη βιώσιμος.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εμφανίστηκε απροετοίμαστη όταν η μείωση στις τακτικές αγορές ομολόγων τον Ιανουάριο φόβισε τους επενδυτές, οι οποίοι ώθησαν ψηλότερα τα ομόλογα και το γεν.
«Είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα να μεταφέρει πλήρως τις προθέσεις της στις αγορές», σχολίασε το πρώην εκτελεστικό μέλος της BoJ, Kazuo Momma, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος της κακής επικοινωνίας είναι πάντα εκεί, ειδικά όταν οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν πολιτική».
Η ανακοίνωση μίας εξόδου θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ρήξεις στις σχέσεις του Kuroda με τον πρωθυπουργό Shinzo Abe, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές και απολαμβάνει σταθερές αξιολογήσεις για το γεγονός ότι διατήρησε την οικονομία της χώρας στη ζωή.
Η πίεση από τη διοίκηση του Abe να διτηρηθεί χαμηλό το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αποθαρρύνει την Τράπεζα της Ιαπωνίας από το να σηματοδοτήσει μία έξοδο, ενώ εμπόδιο θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι πρόσφατες αναταρραχές στις αγορές, εάν το ισχυρό γεν αρχίσει να πλήττει τα εταιρικά κέρδη και τις εξαγωγές της χώρας.
«Η BoJ θα πρέπει να ετοιμάσει τα εργαλεία της ώστε να αντιμετωπίσει την επόμενη ύφεση, η οποία θα μπορούσε να έρθει το 2019», ανέφερε το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan, Sayuri Shirai, προσθέτοντας ότι η τράπεζα «δε θα μπορεί να προβεί σε σημαντικές κινήσεις για αρκετά μεγάλο διάστημα».
Η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποδειχθεί επίσης αντιπαραγωγική, καθώς θα περιορίσει τα περιθώρια στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πράττει ήδη τα μέγιστα από την άποψη της χαλάρωσης», τόνισε ο Momma, προσθέτοντας παράλληλα ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπλέον μέσα που να είναι εφικτά και αποτελεσματικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης