Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος 0,5% για Dow μετά τη Fed, στο 2,86% το 10ετές ΗΠΑ - Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές

Συγκρατημένη άνοδος 0,5% για Dow μετά τη Fed, στο 2,86% το 10ετές ΗΠΑ - Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ η Wall Street σημειώνει συγκρατημένη άνοδο
(upd) Συγκρατημένα ανοδικές τάσεις καταγράφει σήμερα (23/2/2018) η Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν προσέφερε ενδείξεις για ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας σχετικά με έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει περισσότερες από τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018.
Περί τις 21:15, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,5%, στις 25.094 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε κέρδη 0,8% και κινείτο στις 2.726 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1% υψηλότερα, στις 7.283 μονάδες.
Στην έκθεση της Fed αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία θα κατορθώσει να περάσει σε μία φάση «πλήρους απασχόλησης», οι τιμές θα ενισχυθούν και η ανάπτυξη θα κερδίσει ακόμη περισσότερη ορμή.
Με δεδομένες τις παραπάνω εκτιμήσεις είναι φανερό ότι η Fed θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι επιθετική, με δεδομένο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις κατά την τρέχουσα περίοδο παραμένουν εξαιρετικά ήπιες.
«Το διοικητικό συμβούλιο της Fed εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σταδιακή προσαρμογή στη νομισματική πολιτική, ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με ήπιο ρυθμό και ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν ισχυρές», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή είναι για την «προετοιμασία» του νέου επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ο οποίος θα έχει την πρώτη του κατάθεση στο Κογκρέσο την Τρίτη 27/2.
Πάντως οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν απώλειες για το σύνολο της εβδομάδας, της τάξεως του 1% για Dow και S&P 500 και 0,4% για Nasdaq.
Αυτή η εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα νευρική για τη Wall, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να «εκτοξεύεται» στα υψηλά 4ετίας του 2,94% και τους κύριους δείκτες να κλείνουν στο «κόκκινο» μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα οποία ανέφεραν πως η ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θέτει τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ορισμένων για «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Χθες, η Wall Street έκλεισε με μεικτά πρόσημα, στην προσπάθεια να ανακάμψει μετά από δύο ημέρες απωλειών.
Οι ανησυχίες για τις αγορές ομολόγων δείχνουν να έχουν μετριαστεί, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ να κινούνται πτωτικά σήμερα.
Σήμερα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κινούνται πτωτικά.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί στο 2,86%, ενώ του 30ετούς στο 3,16%.


Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,3%, στα 10,64 δολ.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με Fed και εταιρικά στο επίκεντρο - Οριακά κέρδη για DAX

Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (23/2/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,22% υψηλότερα, στις 381,16 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,18%, στις 12.483,79 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,11% στις 7.244,41 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,15% υψηλότερα, στις 5.317,37 μονάδες.


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που έδειξαν ότι ο σχετικός δείκτης υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2018, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,3% σε ετήσια βάση, από 1,4% τον Δεκέμβριο του 2017, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός για το σύνολο των 28 χωρών της ΕΕ υποχώρησε στο 1,6%, από 1,7% τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κοντά στο 2%.
Σε άλλα οικονομικά στοιχεία, επιβράδυνση κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (23/2) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τις εξαγωγές ωστόσο να διατηρούν την οικονομία της χώρας σε σταθερή πορεία ανάπτυξης.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που η τριμηνιαία ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,6%.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στράφηκαν και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της Royal Bank Of Scotland (RBS) να σημειώνει πτώση 4,8%, καθώς η βρετανική τράπεζα ανέφερε ζημίες 583 δισ. λιρών για το δ’ τρίμηνο του 2017, αν και στο σύνολο του έτους ανέφερε τα πρώτα της ετήσια κέρδη σε μια δεκαετία.
Η τράπεζα κατέγραψε ετήσια κέρδη 752 εκατ. στερλίνες το 2017, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 592 εκατ. στερλίνες.
Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, η τράπεζα κατέγραψε ζημιές 6,95 δισ. στερλίνες.

Ασία

Με κέρδη έκλεισαν την τρέχουσα εβδομάδα οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από την ανάκαμψη του δείκτη Dow Jones στις ΗΠΑ, με τις ανησυχίες για επιταχυνόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed να υποχωρούν.
Ειδικότερα, ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,72% στις 21.892,78 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της χώρας, ο οποίος ενισχύθηκε για 13ο συνεχόμενο μήνα.
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, αυξήθηκε στο 0,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται ελαφρώς καλύτερα σε σύγκριση με το 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Εφόσον εξαιρεθούν και οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι 0,3% τον Δεκέμβριο του 2017.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία που αφορούν τους μισθούς της χώρας, και τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν τον ερχόμενο μήνα, αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,82% κλείνοντας στις 5.999,80 μονάδες, δεχόμενος στήριξη από τον τομέα των υλικών, ενώ ο Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε ανάκαμψη, κλείνοντας στο +1,24% και τις 10.794,55 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,63% στις 3.289,02 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στον Χονγκ Κονγκ επέστρεψε σε θετικό έδαφος μετά τις χθεσινές (22/2) απώλειες, κλείνοντας στο +0,97% και τις 31.267,17 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI ηγήθηκε της ανόδου στην Ασία, κλείνοντας στο +1,54% και τις 2.451,52 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung, η οποία σημείωσε απώλειες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, να ενισχύεται κατά +0,98%.

Πετρέλαιο

Oριακή άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, στον απόηχο των χθεσινών στοιχείων που έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, περί τις 17:00, το Brent ενισχυόταν κατά 0,2%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,5 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 0,2%, στα 62,8 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), τα αποθέματα αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2018 υποχώρησαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, στα 420,48 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Ωστόσο, οι εξαγωγές της χώρας για την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας κοντά στα 2,1 εκατ. βαρέλια του Οκτωβρίου 2017, τα οποία και αποτελούν επίπεδα ρεκόρ.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της χώρας, αυτή παρέμεινε αμετάβλητη στα 10,27 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όγκος παραγωγής κοντά στη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης