Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η κ. Θάνου δεν μπορεί να εκφοβίζει τους δικαστές

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η κ. Θάνου δεν μπορεί να εκφοβίζει τους δικαστές
Η κ. Θάνου έχει χαρακτηρίσει μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών για την υπόθεση της Novartis

Θεσμικό ατόπημα και νομικό σφάλμα χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου (πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού) στην υπόθεση Novartis.
«Η κ. Θάνου υπέπεσε σε θεσμικό ατόπημα και νομικό σφάλμα» δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Σεβαστίδης.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος «είναι ανεπίτρεπτο εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας να παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα που έχει ανατεθεί στην Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, να αποφασίσει δηλαδή η ανάκριση να γίνει από έναν εμπειρότερο δικαστή, από τον εφέτη ανακριτή».
«Το συνδέουν με μια προσπάθεια να κουκουλωθεί το σκάνδαλο.
Στις υποθέσεις της Χρυσής Αυγής και της Siemens, δηλαδή, κουκουλώθηκαν υποθέσεις;
Είναι συκοφαντίες αυτά», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Θάνου με δήλωση της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει χαρακτηρίσει μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών για την υπόθεση της Novartis.
Ειδικότερα, η δήλωση της ήταν η εξής: «Οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011.
Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς.
Επομένως, είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκλιση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

«Δεν μπορεί να εκφοβίζει τους δικαστές»

Εν τω μεταξύ, σαφείς αιχμές κατά της κ. Θάνου άφησε και ο γγ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, ο οποίος τόνισε ότι η δήλωση της περιέχει και μια απειλή «όταν λέει ότι η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου είναι μη νόμιμη».
«Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει;
Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία;
Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών;
Αυτό θέλουν να πούνε;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαλάτας στο ΘΕΜΑ 104,6 καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι επιχειρείται πραξικόπημα επειδή οι δικαστές του Εφετείου βλέπουν ότι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
«Εμείς οι δικαστές πρέπει τώρα να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, να το δείξουμε αυτό ώστε ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.
Αυτό είναι το μέλημά μας, δεν είναι μέλημα μας να έχουμε σωσίβιο στους πολιτικούς» τόνισε ο κ. Σαλάτας.
Έκλεισε, δε, την τοποθέτησή του σημειώνοντας με νόημα «η κ. Θάνου είναι η τελευταία που μπορεί να μιλάει αν είναι νόμιμη η σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου, γιατί κάνουμε σκέψεις τι ολομέλεια συγκάλεσε για να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών.
Δεν μπορεί να εκφοβίζει τους δικαστές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης