Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Ξεκίνησε η τεχνική εργασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις

Regling (ESM): Ξεκίνησε η τεχνική εργασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις
Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τόνισε ο Regling
Η τεχνική εργασία η οποία θα καθορίσει εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης έχει ξεκινήσει, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, ο οποίος σε ομιλία του στο Τόκιο υπογράμμισε ότι δεν αναμένει άλλο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.
Το «κούρεμα» χρέους από τους επενδυτές ή η αποδοχή απωλειών επί της αξίας του κρατικού χρέους, δεν θα αποτελεί μέρος της όποιας αναδιάρθρωσης όταν η Ελλάδα εξέλθει του προγράμματος, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Regling, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Η τεχνική εργασία έχει ξεκινήσει ώστε να είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι στη λήξη του προγράμματος», τόνισε ο Regling, υπογραμμίζοντας πως «αν η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί επιπλέον ελάφρυνση χρέους, είμαστε έτοιμοι να την χορηγήσουμε υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της».
Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή πώληση κρατικών ομολόγων σε επενδυτές πριν την έξοδο από το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία που ακολουθείται και σε άλλες χώρες και ότι στο τέλος του προγράμματος, οι χώρες αυτές υποτίθεται ότι μπορούν να επιστρέψουν στις αγορές.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Nikkei,  υπογράμμισε πως η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα έχει επιστρέψει, ότι οι εξαγωγές έχουν καλή επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ότι «στόχος μας τώρα είναι να ενισχυθεί ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας».
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με τον ρυθμό ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα, στο 2,7% για το  δ' τρίμηνο του 2017.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτός οι υψηλός ρυθμός ανάπτυξης δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει άνω του 2% το 2018  - 2019, γεγονός που είναι θετικό.
Ωστόσο πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανή επιβράδυνση, η οποία δεν θα είναι το αποτέλεσμα μιας κρίσης, αλλά μία αναμενόμενο κυκλική εξέλιξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης