Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οριστική άρση των capital controls μετά τις ΑΜΚ του 2019 και όταν το νέο προς παλαιό χρήμα έχει ξεπεράσει το 50%

Οριστική άρση των capital controls μετά τις ΑΜΚ του 2019 και όταν το νέο προς παλαιό χρήμα έχει ξεπεράσει το 50%
H ύπαρξη capital controls σε μια χώρα που οδεύει σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αποτελεί παράδοξο, όπως αποτελεί παράδοξο ότι οι οίκοι αξιολόγησης π.χ. Fitch βαθμολογούν τις τράπεζες με επιλεκτική χρεοκοπία….λόγω των capital controls.
Όταν επιβλήθηκαν κάτω από δραματικές συνθήκες capital controls στην Ελλάδα και στις συναλλαγές των καταθετών με τις τράπεζες τέλη Ιουνίου του 2015 και συγκεκριμένα 28 Ιουνίου 2015…η τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του Δραγασάκη αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κερασίνα Ραυτοπούλου είχε δηλώσει ότι σε….ένα μήνα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα έχουν αποσυρθεί.
Έκτοτε έχουν παρέλθει 31 μήνες και ακόμη στην Ελλάδα ισχύουν έστω με χαλαρότερα κριτήρια οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.
Μάρτιο του 2016 είχαμε παρουσιάσει μια έρευνα που είχαμε διεξάγει σε Ισλανδία και Κύπρο καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότητα 4 χρόνια για να αποσυρθούν τα capital controls.
Έμπειροι τραπεζίτες δηλώνουν ότι το αρχικό σχέδιο να συνδυαστεί η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια με πλήρη και καθολική άρση των capital controls μάλλον έχει ατονήσει και το πιθανότερο σενάριο είναι η οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων να πραγματοποιηθεί μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 και μετά την υπέρβαση του άτυπου ορίου το νέο χρήμα να έχει ξεπεράσει το παλαιό σε ποσοστό άνω του 50%.
Η σχέση νέου προς παλαιό χρήμα είναι 25% με προοπτική στο τέλος του 2018 να έχει ξεπεράσει το 35%...
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι βόλεψαν την κυβέρνηση για να μπορεί να ασκεί πιο εντατικούς ελέγχους αλλά και τις τράπεζες που δια μέσω των capital controls ελαχιστοποίησαν τον κίνδυνο ρευστότητας και το bank run.
Τα capital controls βολεύουν όλες τις πλευρές οπότε δεν υπάρχει βιασύνη για απόσυρση.
Βέβαια η ύπαρξη capital controls σε μια χώρα που οδεύει σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αποτελεί παράδοξο, όπως αποτελεί παράδοξο ότι οι οίκοι αξιολόγησης π.χ. Fitch βαθμολογούν τις τράπεζες με επιλεκτική χρεοκοπία….λόγω των capital controls.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης