Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκινάει η «μάχη» της 4ης αξιολόγησης – Δουλειά πιάνουν από σήμερα 22/2 τα τεχνικά κλιμάκια

Ξεκινάει η «μάχη» της 4ης αξιολόγησης – Δουλειά πιάνουν από σήμερα 22/2 τα τεχνικά κλιμάκια
Ξεκινά η «μάχη» της 4ης αξιολόγησης – Δουλειά πιάνουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια
Με ανεβασμένο το ηθικό μετά την αναβάθμιση - έκπληξη από την Moody’s ρίχνεται από σήμερα (22/1) η κυβέρνηση στην «μάχη» της 4ης αξιολόγησης  που θα είναι και η τελευταία του 3ου Μνημονίου.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Αθήνα και σήμερα το απόγευμα με την έλευση των τελευταίων ξεκινούν - εκτός απροόπτου -τις συναντήσεις στο Χίλτον με τα αντίστοιχα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Την Δευτέρα την σκυτάλη παίρνουν οι επικεφαλής με τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καθορίσει την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των θεμάτων που θα συζητηθούν.
Με τους δανειστές στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει καταρχήν να αποδείξει ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λειτουργεί βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί για να μπορέσει να λάβει την εκκρεμούσα δόση των 5,7 δις. από την 3η αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της σχεδόν τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα και να πετύχει συνολική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 21ης  Ιουνίου που θεωρείται ο τελευταίος «σταθμός» της μεγάλης αυτής διαδρομής.
Την συγκεκριμένη ημερομηνία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να πάει στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχοντας πετύχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την 4η αξιολόγηση.
Παράλληλα μέχρι τότε θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και εποπτείας και να έχει καθοριστεί ο «οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις ήδη ασταθείς αγορές, ενώ την τελευταία λέξη για τους όρους του μεταμνημονιακού σχεδίου θα πει η νέα γερμανική κυβέρνηση.
Πάντως η παρέμβαση Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup αναφορικά με την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά την τελευταία έξοδο (πάνω από 4% το επταετές, πάνω από 4,4% το δεκαετές με ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες) προκαλεί προβληματισμό με το τοπίο της επόμενης ημέρας, παραμένει θολό.
Ξεκάθαρο είναι όμως ότι για να υπάρξει προληπτική γραμμή θα πρέπει να τη ζητήσει η κυβέρνηση, η οποία μάλλον οδηγείται προς το υβριδικό Μνημόνιο.
Το θέμα είναι ότι αν η κυβέρνηση επιλέξει να την αυτοδύναμη έξοδο και ανέβει από τώρα στο τρένο παίρνοντας και το υπόλοιπο των χρημάτων από το 30 Μνημόνιο 27 δις. τότε μετά οι θεσμοί θα της γυρίσουν την πλάτη στην περίπτωση που η έξοδος δεν θα είναι βιώσιμη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης