Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Προς ώρας, η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει υπέρ των τραπεζών...

tags :
Προς ώρας, η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει υπέρ των τραπεζών...
Η πρώτη γεύση των υποθέσεων που θα γίνουν τα τεστ αντοχής ήταν θετική
Προς ώρας, η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει υπέρ των τραπεζών...

Η πρώτη γεύση των υποθέσεων που θα γίνουν τα τεστ αντοχής ήταν θετική και αυτό έδωσε το έναυσμα για μια πιο μετριοπαθή στάση των επενδυτών έναντι του κλάδου. Είναι η πρώτη φορά ίσως μετά το 2010 που οι τράπεζες βρέθηκαν ενώπιον μια σημαντικής πρόκλησης σε εποπτικό επίπεδο και δεν… ίδρωσαν.

Αυτό δείχνει ότι πλέον οι κινήσεις που γίνονται έχουν ένα προσανατολισμό και μια στόχευση να προστατεύσουν τα κεκτημένα (βλ. κεφάλαια) και σε δεύτερο χρόνο να δημιουργήσουν αξία. Στο δεύτερο σκέλος ακόμα δεν έχει υπάρξει η πρόοδος που ίσως θα ανέμενε κανείς αφού οι τράπεζες είναι «καταδικασμένες» ότι κερδίσουν από πωλήσεις θυγατρικών, παγίων και μειώσεις κόστους να το θυσιάσουν στον Καιάδα των 100 δις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs).

Φυσιολογικά, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μια πρώτη γεύση του λογαριασμού καθώς θα λάβουν ένα αποτέλεσμα που θα είναι κοντά στο τελικό και ενδεχομένως κάποιες «αριθμητικές εκκρεμότητες» στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν.

Όσο πιο λίγες είναι αυτές οι εκκρεμότητες τόσο το καλύτερο, καθώς θα αντανακλούν διευκρινήσεις πάνω σε νούμερα που είναι υπό αμφισβήτηση από την εποπτική αρχή. Τέλος Μαΐου οι τράπεζες θα γνωρίζουν αν οι κεφαλαιακοί τους δείκτες είναι επαρκείς ή χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση. Προς ώρας, η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει υπέρ των τραπεζών.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης