Τελευταία Νέα
Οικονομία

Le Monde: Οι Έλληνες μετά από οκτώ χρόνια θυσιών αξίζουν ελάφρυνση του χρέους

Le Monde: Οι Έλληνες μετά από οκτώ χρόνια θυσιών αξίζουν ελάφρυνση του χρέους
Η Γερμανία δεν θα πρέπει να θέσει νέους όρους για το ελληνικό χρέος, υποστηρίζει η Le Monde 
Υπέρ της λήψης μέτρων ώστε να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τάσσεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε δημοσίευμά της, τονίζοντας ότι μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, η Ελλάδα το αξίζει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις, με τους πολίτες να καλούνται να δεχθούν θυσίες οι οποίες δεν έχει περάσει κανένας άλλος λαός σε περίοδο ειρήνης.
Η Ελλάδα δέχθηκε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2015, ενώ υπήρξαν άλλα δύο πριν το 2010 και το 2011, με τη χώρα να λαμβάνει συνολική βοήθεια ύψους 346 δισ. ευρώ προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Μπορεί, όμως, η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια πιέσεων από ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ, να γίνει εκ νέου ένα κανονικό μέλος της Ένωσης;
Αυτό το παιχνίδι δεν το έχει ακόμη κερδίσει, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Η οικονομία βελτιώνεται

Από πλευράς οικονομίας η βελτίωση είναι εμφανής.
Μετά από εννέα χρόνια ύφεσης το ΑΕΠ ενισχύθηκε 1,6% το 2017, με εκτίμηση ότι το 2018 και το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 2,5%.
Κατά τη Le Monde, όμως, οι παραπάνω προβλέψεις έχουν ορισμένες αδυναμίες.
Η ανάκαμψη οφείλεται στη συνολικότερη καλύτερη πορεία της Ευρωζώνης, αλλά και στην ανάκαμψη του τουρισμού.
Την ίδια ώρα οι επενδύσεις συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι γεμάτος από κόκκινα δάνεια και η χώρα ουσιαστικά δεν μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι το χρέος της το οποίο φθάνει 177% του ΑΕΠ και παραμένει σαφώς σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση της χώρας, αλλά παραμένει στη χαμηλότερη βαθμίδα.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Βάσει των  μέχρι στιγμής δεδομένων στο Eurogroup, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, έχει δημιουργηθεί ένα consensus το οποίο τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Οι πιο σκληροί θέλουν να θέσουν όρους  προκειμένου να υπάρξει αυτή η χρονική επέκταση.
Μέχρι στιγμής ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας θάρρος, έχει δεχθεί να θέσει τη χώρα του σε καθεστώς λιτότητας για επιπλέον τρία χρόνια, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνει ψήφους εξαιτίας αυτής της απόφασης.
Το να αποδυναμωθεί  περισσότερο ο Τσίπρας και μάλιστα ένα χρόνο και κάτι πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι θετικό για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θα πρέπει να σκεφθεί καλά πριν θέσει νέους όρους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η αποχώρηση του Wolfgang Schaueble και η διαφαινόμενη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία ίσως είναι μία καλή ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να δει επιτέλους το φως στο βάθος του τούνελ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης