Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Θερμό επεισόδιο» με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς μόλις 48 ώρες πριν την εκκίνηση της 4ης αξιολόγησης

«Θερμό επεισόδιο» με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς μόλις 48 ώρες πριν την εκκίνηση της 4ης αξιολόγησης
Η απόφαση για την εκταμίευση των 5,7 δισ της δόσης μετατέθηκε για το Eurogroup της 12ης Μαρτίου, όπου κανονικά σε αυτό επρόκειτο να συζητηθεί η «φόρμουλα» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...
Σκηνικό έντασης με τους θεσμούς εκτυλίχθηκε 48 ώρες πριν τα τεχνικά κλιμάκια έρθουν στην Αθήνα για να βάλουν την «ατζέντα» με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.
Με πρόσχημα τους πλειστηριασμούς, που παρουσιάζουν αρρυθμίες, οι δανειστές έδειξαν για μία ακόμη αφορά… τα δόντια τους στην ελληνική πλευρά.

Διεμήνυσαν μέσω των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι αν η Ελλάδα δεν ανεβάσει ταχύτητα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν πρόκειται να υπάρξει «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Η απόφαση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων μετατέθηκε για το Eurogroup της 12ης Μαρτίου, όπου κανονικά σε αυτό επρόκειτο να συζητηθεί η «φόρμουλα» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης (ελάφρυνση με βάση την ανάπτυξη).
Ενώ στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών είχε διαφανεί ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν αποτελούσαν συγκεκριμένο προαπαιτούμενο κάποιας αξιολόγησης, αλλά για βασικό δεδομένο το οποίο έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση οι θεσμοί, ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο για την ελληνική πλευρά.
Σε αυτό το πλαίσιο και η «έκρηξη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου απέναντι στις παρατηρήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ενέτεινε τις πιέσεις για τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο ζωηρός διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα μετά το «καρφί» Ντράγκι για τις αποδόσεις τους (σ.σ. 7ετές) ότι αντί να υποχωρούν μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αυτές κινούνται ανοδικά.
Το θέμα είναι ότι μετά το αυστηρό «τελεσίγραφο» του Eurogroup το κλίμα γίνεται ιδιαίτερα βαρύ και μάλιστα τη στιγμή που ο χρόνος για την έναρξη της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έρθουν στη χώρα μας αυτή την Πέμπτη 22/2/2018 για να προετοιμάσουν το έδαφος των συζητήσεων και εν συνεχεία τέσσερις μέρες αργότερα θα καταφτάσουν για ολιγοήμερη επίσκεψη οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), αλλά και ο Πίτερ Ντόλμαν (ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που αντικατέστησε την Ντέλια Βελκουλέσκου).

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που θα δυσκολέψουν περισσότερο την κυβέρνηση είναι:

1. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, όπου από την 1η Μαΐου επεκτείνονται και για οφειλές προς στο Δημόσιο για ποσά από 500 ευρώ και πάνω.

2. Το ενδεχόμενο ψήφισης, τον ερχόμενο Μάιο, της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

3. Η αποκοπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια η δρομολόγηση της πώλησης του 17%.
Μέσα στο μήνα αναμένεται να έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.


4. Ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019.

5. Η Υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019.

Σημειώνεται ότι πριν οι επικεφαλής αναχωρήσουν από την Αθήνα θα πάρουν μαζί τους και το ελληνικό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων των επόμενων τεσσάρων ετών για να το μελετήσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων Τσακαλώτου θα «κουμπώσει» στη συνέχεια με το μετα-μνημονιακό πλαίσιο των δεσμεύσεων των δανειστών που θα περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση και στα εργασιακά καθώς και ρήτρες μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης