Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΤΕπ και η ING διαθέτουν 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση «πράσινων επενδύσεων» στη ναυτιλία

Η ΕΤΕπ και η ING διαθέτουν 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση «πράσινων επενδύσεων» στη ναυτιλία
Η ING και η ΕΤΕπ θα συνεισφέρουν από 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση «πράσινων επενδύσεων» στη ναυτιλία
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η ING υπέγραψαν τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018, συμφωνία για την υποστήριξη πράσινων επενδύσεων στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή αγορά συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ.
Η ING και η ΕΤΕπ θα συνεισφέρουν από 150 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία αυτή θα εξασφαλίσει ότι οι χορηγοί πράσινων και βιώσιμων έργων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών μπορούν να επωφεληθούν με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους.
Η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη σε πελάτες με ευρωπαϊκά συμφέροντα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έργα με πράσινο στοιχείο καινοτομίας που καλύπτει την κατασκευή νέων σκαφών ή την ανακαίνιση υφιστάμενων σκαφών.
Ισχύει τόσο για την εσωτερική ναυσιπλοΐα όσο και για τους θαλάσσιους μεταφορείς.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής βιωσιμότητας της ING, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση και τη χρηματοδότηση της αλλαγής της κοινωνίας στη βιωσιμότητα - περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική.
Αυτό πρακτικά σημαίνει στήριξη στην ανάπτυξη και την προώθηση αειφόρων επιχειρηματικών μοντέλων και στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η βιώσιμη χρηματοδότηση, μπορεί να συμβάλει στη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης και στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος
Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, η χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ θα επενδυθεί σταδιακά στην ΕΤΕπ εντός της επόμενης τριετίας, με τη ναυτιλιακή ομάδα της ING να αναλαμβάνει και να τη διαχειρίζεται.
Η συμφωνία επωφελείται επίσης από την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το κεντρικό στοιχείο του σχεδίου Juncker.
"Νομίζω ότι δεν είναι μυστικό ότι ο ναυτιλιακός τομέας έχει σημαντική συνεισφορά στις εκπομπές CO2.
Η δράση για το κλίμα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΤΕπ και αυτός ο τύπος χρηματοδότησης πρέπει να θεωρηθεί ως κίνητρο για τους πλοιοκτήτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer.
"Η χρηματοδότηση δημιουργήθηκε μετά από πολυάριθμες συζητήσεις με ολλανδούς ομολόγους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αποσκοπεί να βοηθήσει τον τομέα της ναυτιλίας, για τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον".
Η Isabel Fernandez, Επικεφαλής Χονδρικής Τραπεζικής στην ING, πρόσθεσε:
"Η βιωσιμότητα είναι μια σημαντική στρατηγική προτεραιότητα για την ING και είμαστε πολύ υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την ΕΤΕπ, για να ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας από τη ναυτιλία, να σκεφτούν περισσότερες πράσινες και βιώσιμες επιλογές χρηματοδότησης.
Αυτή η συμφωνία μας βοηθά να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας να κάνουν αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα με ολοένα και πιο βιώσιμο τρόπο και τους υποστηρίζει σε όλο το πράσινο ταξίδι τους.
Αυτή η διευκόλυνση προορίζεται για έργα που θα βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των πλοίων μεταφοράς, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών ρύπων καθώς και την αύξηση της απόδοσης των καυσίμων.
Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται στην ING και θα υπόκεινται στα κριτήρια αποδοχής χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών κινδύνων της ING.

Γενικές πληροφορίες

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι το μακροπρόθεσμο δανειοδοτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκει στα κράτη μέλη της.
Διαθέτει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.
Το 2017, η ΕΤΕπ χορήγησε περίπου 2,18 δισ. ευρώ για έργα στις Κάτω Χώρες.
Η ING είναι ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με ισχυρή ευρωπαϊκή βάση, προσφέροντας τραπεζικές υπηρεσίες μέσω της ING Bank.
Ο σκοπός της ING Bank είναι να στηρίζει τους πελάτες της να είναι ένα βήμα μπροστά στις επιχειρήσεις.
Οι περισσότεροι από τους 51.000 εργαζόμενους της ING Bank προσφέρουν λιανικές και χονδρικές τραπεζικές υπηρεσίες σε πελάτες σε περισσότερες από 40 χώρες.
Οι μετοχές της ING Group είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Άμστερνταμ στις Βρυξέλλες και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της ING, η οποία αποδεικνύεται από την κατάταξη της ING ως ηγέτιδα στην ομάδα των τραπεζικών επιχειρήσεων από την Sustainalytics.
Οι μετοχές της ING Group περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE4Good και στον Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones (Ευρώπη και Παγκόσμια), όπου η ING είναι επίσης μεταξύ των ηγετών του ομίλου της τράπεζας.
Η σημερινή επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πράσινη Ναυτιλιακή Εγγυήση» (GSG), το οποίο υποστηρίζεται από το ταμείο της ΕΕ για τη Συνδέση της Ευρωμεσογειακής Διευκόλυνσης (CEF) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί τόσο για τη γενική ανανέωση του στόλου όσο και για τον εκσυγχρονισμό πλοίων με βιώσιμες τεχνολογίες (όπως ΥΦΑ, ενεργειακή απόδοση κ.λπ.). Το πρόγραμμα GSG αποτελεί συνέχεια της εργασίας του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αειφόρο Ναυτιλία (ESSF), μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που συγκεντρώνει τα κράτη μέλη, τους ενδιαφερόμενους κλάδους των ναυτιλιακών βιομηχανιών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης