Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η αναβάθμιση της Ελλάδας δεν πείθει τους αναλυτές για τις μακροχρόνιες προοπτικές της

Η αναβάθμιση της Ελλάδας δεν πείθει τους αναλυτές για τις μακροχρόνιες προοπτικές της
Χωρίς ελάφρυνση χρέους η ελληνική οικονομία δεν θα τα καταφέρει τονίζουν κορυφαίοι αναλυτές 
Η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch ήταν σαφώς κάτι ιδιαίτερα θετικό, ενώ λίγες ημέρες πριν οι επενδυτές υποδέχθηκαν με καλές προθέσεις την έκδοση του 7ετούς ομολόγου της χώρας.
Παρά ταύτα αρκετοί αναλυτές δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.
Πάντως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, με αυτή του 10ετούς να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.
Υπάρχουν, όμως, όπως σημειώνει το CNBC ορισμένοι παράγοντες των αγορών που παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επικεντρώνουν την προσοχή τους στα σχέδια της Ευρωζώνης προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.
«Σαφώς η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και θα κατορθώσει να εξέλθει του τρίτου προγράμματος στήριξης με επιτυχία, κάτι το οποίο δεν συνέβη στα δύο προηγούμενα.
Επιπρόσθετα ο ρυθμός ανάπτυξής της αναμένεται ότι θα φθάσει το 1,3% το 2017 και πιθανώς να ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2018.
Όμως η μεσοπρόθεσμη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει προβληματική.
Χωρίς σημαντική μείωση του χρέους, όπως αυτή που συνιστά το ΔΝΤ, το επίπεδό του θα παραμείνει σε μη βιώσιμα επίπεδα», υποστηρίζει ο Yvan Mamalet, κορυφαίος οικονομολόγος της Societe Generale.
Από την πλευρά του ο Ben Lofthouse, αναλυτής της Janus Henderson Investors, εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα «δεν είναι καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναπτύσσονται άνω των δυνατοτήτων τους, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και οι αδύναμες χώρες της Ευρώπης ακολουθούν καλή πορεία.
Όμως η πραγματική εξέταση του πόσο καλά είναι θα έρθει με την επόμενη ύφεση και θεωρώ ότι χώρες όπως η Ελλάδα θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης