Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Νίκη της ελεύθερης δημοσιογραφίας η απελευθέρωση του Deniz Yucel από την Τουρκία

Die Welt: Νίκη της ελεύθερης δημοσιογραφίας η απελευθέρωση του Deniz Yucel από την Τουρκία
Καθοριστικός ο ρόλος του γερμανού ΥΠΕΞ S. Gabriel
Ελεύθερος μετά από 367 ημέρες κράτησης σε τουρκικές φυλακές αφέθηκε ο τουρκικής καταγωγής γερμανός δημοσιογράφος της Die Welt, Deniz Yucel.
Το μεσημέρι της Παρασκευής (16/2) οι συνάδελφοί του στην εφημερίδα Die Welt, αλλά και χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που είχαν κινητοποιηθεί για την αποφυλάκισή του, αισθάνθηκαν ότι ο αγώνας τους δικαιώνεται, βλέποντας στα social media ένα συγκινητικό στιγμιότυπο:
Την πρώτη φωτογραφία του έξω από τη φυλακή, την πρώτη αγκαλιά με τη σύζυγό του, Dilek Mayaturk. Τη φωτογραφία ανέβασε ο δικηγόρος του Yucel. Έτσι πληροφορήθηκε τα ευχάριστα νέα και ο Sasa Lenarts, επιτελικό στέλεχος της WELT ο οποίος δήλωσε λίγο αργότερα στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF).
«Κι εγώ μέσω Twitter το έμαθα. Είδα τη φωτογραφία που ανέβασε ο δικηγόρος του Yucel. Ήταν μια στιγμή με έντονη φόρτιση, εκεί ξανασκέφτεσαι όλα όσα προηγήθηκαν, αλλά αισθάνεσαι μεγάλη χαρά και ανακούφιση. Είναι μια στιγμή που δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου...».
Λίγες ώρες μετά την αποφυλάκισή του ο Deniz Yucel επέστρεψε στη Γερμανία. «Φυσικά χαίρομαι που είμαι ελεύθερος, αλλά η πικρία παραμένει» δήλωσε στους δημοσιογράφους. Τις επόμενες μέρες θα δει και τους συναδέλφους του στην εφημερίδα.

Καθοριστικός ο ρόλος του γερμανού ΥΠΕΞ S. Gabriel 

Ενεργό ρόλο στην αποφυλάκιση του είχε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel, ο οποίος πάντως απορρίπτει κάθε υπαινιγμό για παρασκηνιακές συμφωνίες ή μυστικά ανταλλάγματα. Το ίδιο πιστεύουν οι συνάδελφοι του Yucel στη WELT, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι και ο ίδιος ο ανταποκριτής τους είχε απορρίψει εξ΄αρχής κάθε "προσφορά" για παρασκηνιακές συνεννοήσεις. "Όχι, κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών, το είπε και η καγκελάριος.
Αλλά και ο ίδιος ο Deniz πάντα το έλεγε με επιμονή, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία τέτοια συμφωνία..."
Το παράδοξο είναι ότι λίγο πριν την αποφυλάκιση του Yucel η αρμόδια εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 ετών για "τρομοκρατική προπαγάνδα". Αυτό σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος της WELT παραπέμπεται σε τακτική δικάσιμο, έστω κι αν αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος και μάλιστα χωρίς περιοριστικούς όρους. Αλλά θα επιστρέψει στην Τουρκία για να καθίσει στο εδώλιο; «Αυτή τη στιγμή μου φαίνεται μάλλον απίθανο να δούμε τον Yucel στο δικαστήριο" λέει ο Lenarts. "Υποθέτω ότι μπορεί να δικαστεί ερήμην.
Αλλά μπορώ να φανταστώ και ένα άλλο σενάριο, δηλαδή να επανεξετάσει το κατηγορητήριο η τουρκική δικαιοσύνη για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο. Είναι παράλογες οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Yucel και νομίζω ότι όποιος διαβάσει το κατηγορητήριο το αντιλαμβάνεται αυτό».
Κι ενώ ο ίδιος άφηνε πίσω του της φυλακές της Κωνσταντινούπολης τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε άλλους έξι δημοσιογράφους με την κατηγορία ης υποκίνησης ή και της συμμετοχής στο πραξικόπημα του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης