Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων απομακρύνει την Ελλάδα από την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια

Capital Economics: Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων απομακρύνει την Ελλάδα από την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια
Μια πηγή ελπίδας για το clean exit της Ελλάδα είναι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους της
Η Ελλάδα έχει κάνει περαιτέρω ενθαρρυντική πρόοδο προς την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, ωστόσο, η τελευταία άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων της αναδεικνύει την ευαισθησία της στις μεταβολές του κλίματος των χρηματοπιστωτικών αγορών και υποδηλώνει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να βασιστεί σε κάποια μορφή υποστήριξης από τους επίσημους πιστωτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία 2σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Rise in Greek yields dents hopes of clean bailout exit" (Η άνοδος των αποδόσεων της Ελλάδας περιορίζει τις ελπίδες για καθαρή έξοδο), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Capital Economics, η οποία θεωρεί ότι μια πηγή αισιοδοξίας είναι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.
Πολλές θετικές εξελίξεις μέχρι στιγμής φέτος έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο όπως είχε προγραμματιστεί.
Το Eurogroup έδωσε ένα υπόδειγμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δανείου στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού συμφώνησε ότι η Ελλάδα είχε εφαρμόσει «σχεδόν όλες τις συμφωνηθείσες ενέργειες για την τρίτη αξιολόγηση».
Εν τω μεταξύ, η οικονομία συνέχισε να δείχνει σημάδια ζωής, ενώ ο δείκτης οικονομικού αισθήματος αυξήθηκε σε υψηλά τριετίας τον Ιανουάριο.
Σχετικά με αυτούς τους παράγοντες, η Ελλάδα μπόρεσε να συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ με απόδοση περίπου 3,5% σε έκδοση χρέους 7ετούς διάρκειας την περασμένη εβδομάδα, παρά την παγκόσμια αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Πράγματι, έλαβε διπλάσιες προσφορές, ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει δύο ακόμα εκδόσεις για να αντλήσει 7 δισ. ευρώ πριν από τον Αύγουστο.
Μαζί με 9 δισ. ευρώ που είναι σε παλαιότερα αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης, αυτό θα δημιουργήσει ένα ταμειακό απόθεμα ύψους περίπου 19 δισ. ευρώ, το οποίο θα επαρκούσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του μέχρι τα τέλη του 2019.
Εντούτοις, η τελευταία άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει περιορίσει τη θετική σειρά θετικών ειδήσεων.
Το Διάγραμμα 2 δείχνει ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε από 3,8% σε 4,5% την προηγούμενη εβδομάδα.
Αν και αυτό αντανακλά εν μέρει μια παγκόσμια τάση εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενης πληθωριστικής πίεσης αλλού, η άνοδος στην Ελλάδα ήταν σχετικά απότομη και το Διάγραμμα 2 δείχνει επίσης ότι το spread των ελληνικών ομολόγων πέρα ​​από τα γερμανικά ομόλογα έχει επίσης αυξηθεί.
Σύμφωνα με την Capital Economics αυτό αντικατοπτρίζει δύο παράγοντες.
Πρώτον, η ευρύτερη αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει μειώσει τις ορέξεις των επενδυτών για τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να έχει βαθμολογία πέντε βαθμών κάτω από το βαθμό επενδύσεων του S & P.
Και δεύτερον, οι ισχυρισμοί ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση (που διεξάγει δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές) δέχθηκε δωροδοκίες από την ελβετική εταιρεία φαρμάκων Novartis, ανανέωσαν τους φόβους για την πολιτική διαφθορά στη χώρα.
Φυσικά, η απόδοση είναι ακόμα χαμηλή.
Ωστόσο, η συνέχιση οποιουδήποτε παράγοντα θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα προσωρινό ταμείο πριν από την έξοδο από τη διάσωση.
Αν ναι, θα μπορούσε ακόμα να απαιτήσει μια λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο, η οποία θα έφερνε αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους.
Αν και αυτό δεν είναι η προτίμηση των πιστωτών ή της Κυβέρνησης, ο Διοικητής της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Στουρνάρας, έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να χρειαστεί.
Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσής της χωρίς πιστωτική γραμμή, τότε θα παρακολουθείται στενά από τους πιστωτές της ευρωζώνης στο πλαίσιο τετραετούς προγράμματος επιτήρησης μετά το πρόγραμμα για να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα να εξυπηρετηθεί τελικά το χρέος.
Θα χρειαστεί να λειτουργήσει επίμονα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ενώ τα σχετικά μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει σημαντικές διαμαρτυρίες και η εφαρμογή τέτοιων "μεταρρυθμίσεων" είναι απίθανο να καταστεί ευκολότερη.
Μια πηγή ελπίδας είναι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν με τη συνάντηση του Eurogroup στις 12 Μαρτίου.
Η τρέχουσα πρόταση της Γαλλίας είναι ότι η εξυπηρέτηση δανείων πρέπει να καθυστερεί αυτόματα σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης.
Αλλά αυτό εξακολουθεί να απέχει πολύ από τη διαγραφή χρεών που θα χρειαζόταν για να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της και να εξασφαλίσει το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ, καταλήγει η Capital Economics.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης