Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 28/2 οι ελληνικές τράπεζες «περνούν» τα stress tests αλλά ο SSM «σκέφτεται» την «Ιφιγένεια» και…. ΑΜΚ Καλοκαίρι 2018

Στις 28/2 οι ελληνικές τράπεζες «περνούν» τα stress tests αλλά ο SSM «σκέφτεται» την «Ιφιγένεια» και…. ΑΜΚ Καλοκαίρι 2018
Η ύπαρξη δύο στρατοπέδων στον SSM είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει να αποστείλουν μεγάλο όγκο στοιχείων στην ΕΚΤ και τον SSM.
Αυτός ο τεράστιος όγκος στοιχείων περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των απαιτούμενων πληροφοριών που είχε ζητήσει η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες στο stress tests.
Οι τράπεζες απαντάνε σε όλες τις παραδοχές και ειδικά στο δυσμενές σενάριο με core tier 1 στο 6,5% - ή εικάζεται στο 6,5% - και με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν στην ΕΚΤ…περνάνε τα stress tests.
Για να τεθεί απλά οι ελληνικές τράπεζες αξιολογούν τους ισολογισμούς τους και περνάνε τα stress tests δηλαδή η Εθνική αξιολογεί την Εθνική και την περνάει στο stress tests, η Eurobank αξιολογεί την Eurobank και περνάει το stress tests κ.α.
Όμως από την 1η Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου του 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν ένα δίμηνο αγώνα δρόμου για να απαντήσουν σε όλες τις νέες παραμέτρους της ΕΚΤ και του SSM.
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να πέρασαν τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests – κάθε τράπεζα δηλώνει ότι περνάει τα stress tests – αλλά ο SSM και η ΕΚΤ θα αναλύσουν με διαφορετικά κριτήρια το δυσμενές σενάριο και θα αμφισβητήσουν πολλές από τις παραδοχές των ελληνικών τραπεζών.
Για 2 μήνες ελληνικές τράπεζες και ΕΚΤ θα ανταλλάσουν στοιχεία θα αμφισβητούνται στοιχεία, θα αναιρούνται στοιχεία, θα επιβεβαιώνονται στοιχεία μέχρι η ΕΚΤ και ο SSM να καταλήξουν τέλη Απριλίου ή στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου στο τελικό αποτέλεσμα των stress tests.
Και ενώ η μάχη με τον χρόνο και η μάχη με την αλήθεια έχει ξεκινήσει για τις ελληνικές τράπεζες…στο εσωτερικό του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων για την αναγκαιότητα αυξήσεων κεφαλαίου.
Όπως αποκάλυψε το bankingnews η Nouy του SSM τάσσεται υπέρ των θέσεων του ΔΝΤ ότι απαιτούνται αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες…ενώ οι Γερμανοί του SSM διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα απροβλημάτιστο clean exit μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια με τις τράπεζες, όρθιες….
Οι Γερμανοί του SSM υποστηρίζουν ότι τα capital plans των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να δίνουν την δυνατότητα σε βάθος 2ετίας να υλοποιήσουν ΑΜΚ δηλαδή μέσα στο 2019.

Η Nouy SSM αναζητεί την Ιφιγένεια

Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή – στην κυριολεξία πολύ καλά ενημερωμένη πηγή – αναφέρει ότι ο SSM τουλάχιστον μια μερίδα του Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών που διεξάγει το stress tests μαζί με την EKT και την EBA αναζητάει…την ελληνική Ιφιγένεια εν Αυλίδι.
Στην Ιφιγένεια υπήρχε η Κλυταιμνήστρα και ο Αχιλλέας και η Θεά Άρτεμη την οποία υποδύεται ο SSM.
Μέρος του SSM και ειδικά η Nouy φέρεται και φαίνεται να λειτουργεί ως η Θεά Άρτεμης για την οποία γίνεται και η θυσία της Ιφιγένειας ώστε να είναι επιτυχής η εκστρατεία στην Τροία.
Θεωρητικά υπάρχει Ιφιγένεια στο ελληνικό banking αλλά θα μπορέσει ο Αχιλλέας να διασώσει την Ιφιγένεια;
Θα μπορέσει ο Αχιλλέας να διασώσει την Ιφιγένεια όταν η Κλυταιμνήστρα…σκοπίμως διαρρέει για TAR 1,3 δισεκ. και ζημίες από τα ναυτιλιακά δάνεια 350 εκατ;
Η Ιφιγένεια θα μπορούσε να διασωθεί και να μην θυσιαστεί στον Βωμό της Θεάς Άρτεμης;
Θα μπορούσε να γλιτώσει την θυσία για 180 εκατ ευρώ;
Θεωρητικά ναι…
Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν στο εσωτερικό του SSM ποια τάση θα υπερισχύσει.
Η επικεφαλής του SSM η Nouy ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ΔΝΤ και ζητάει αυξήσεις κεφαλαίου μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του 2018…
Η Γερμανική πτέρυγα του SSM ζητάει…clean exit stress tests καθαρή έξοδο των τραπεζών από τα stress tests και σχέδια για ΑΜΚ το 2019.

Συμπέρασμα

Η ύπαρξη δύο στρατοπέδων στον SSM είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ότι υπερισχύει το σενάριο του clean exit από τα μνημόνια…..
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί έχουν ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι θα ήταν ορθό…οι ΑΜΚ εφόσον χρειαστούν να γίνουν το 2018 πριν η Ελλάδα βγει από τα μνημόνια ώστε…έχοντας θωρακισμένες τράπεζες κεφαλαιακά να έχει η Ελλάδα πιο άνετη έξοδο από τα μνημόνια…
Έχοντας και επιμήκυνση 15 ετών στο χρέος και καθαρές τράπεζες δηλαδή έχοντας υλοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου εμπροσθοβαρώς…τότε η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τα μνημόνια έχοντας ισχυρά εφόδια…
Λύση στο χρέος, κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και απόθεμα ασφαλείας 20 δισεκ. εκ των οποίων τα 6 δισεκ. θα αφορούν τις τράπεζες για λόγους εγγυήσεων και προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης