Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τρόπους μείωσης των κινδύνων για τις τράπεζες της ΕΕ θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα (19/2)

Reuters: Τρόπους μείωσης των κινδύνων για τις τράπεζες της ΕΕ θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα (19/2)
Τρόπους υπολογισμού και μείωσης των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι τράπεζες της ΕΕ θα συζητήσουν τη Δευτέρα (19/2) οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ
Τρόπους υπολογισμού και μείωσης των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι τράπεζες της ΕΕ θα συζητήσουν τη Δευτέρα (19/2) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε το μπλοκ να μπορέσει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση, μέρος της οποίας αποτελεί το πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων.
Η συζήτηση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για τη βαθύτερη ενοποίηση των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ και εκείνων που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια.
«Θα μιλήσουμε… για τον καθορισμό της μείωσης των κινδύνων, για το πώς μπορούμε να υπολογίσουμε το πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει με τη μείωση του κινδύνου και πώς να μειώσουμε περαιτέρω τους κινδύνους, πόσο και πότε», δήλωσε στο «Reuters» ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετέχει στην προετοιμασία των συζητήσεων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτή η συζήτηση είναι βασική για συμφωνήσει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS), ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου που θα εγγυάται όλες τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα της Ευρωζώνης.
Το Βερολίνο αντιλαμβάνεται τα πλεονεκτήματα του EDIS, αλλά ανησυχεί ότι σύντομα θα ζητηθεί από τους πολίτες του να διασώσουν τους καταθέτες σε χώρες όπου οι τράπεζες είναι πιο «εύθραυστες».
Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι η κρίση χρέους της περιόδου 2010-2015 έχει αφήσει ευάλωτες τις τράπεζες σε ορισμένες χώρες, ενώ έχει εκφράσει την επιθυμία να μειώσουν αυτές οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και να επανεξετάσουν το πόσα χρήματα επενδύουν στα ομόλογα διαφόρων κυβερνήσεων, ώστε να εξισορροπήσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης