Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποτιμώντας δύο φαινομενικά διαφορετικές κρίσεις με την Τουρκία - Ίμια και κυπριακή ΑΟΖ

Αποτιμώντας δύο φαινομενικά διαφορετικές κρίσεις με την Τουρκία - Ίμια και κυπριακή ΑΟΖ
Αποτιμώντας δύο φαινομενικά διαφορετικές κρίσεις...
Τώρα που αποκλιμακώνεται -μάλλον- η ένταση στα Ίμια, αρχίζουν διάφορα ψήγματα πληροφοριών και ακριτομύθειες να κάνουν την εμφάνισή τους, γενώντας εύλογα ερωτήματα:
Είχε στοχοποιηθεί από τους Τούρκους και η Καλόλιμνος; Ενισχύθηκε η άμυνα στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι για την αποφυγή αιφνιδιασμού; Υπήρξε όντως -πόσων άραγε;- πλους τουρκικών πλοίων προς Σάμο-Ικαρία; Προετοιμάστηκε η επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα - Υildirim, μέσω παράπλευρης επικοινωνίας ελληνικής και τουρκικής πλευράς; Οι απαντήσεις μετά από χρόνια, σε κάποιο βιβλίο κάποιου από τους σημερινούς πρωταγωνιστές.

Το πραγματικό μέτωπο, όμως, βρίσκεται στην Κύπρο

Όσο και να αποφεύγουμε να το παραδεχθούμε, αυτό έχει εμπεδωθεί πια στο εθνικό υποσυνήδειτο από το επώδυνο 1974 και μετά. Μας το υπενθύμισαν η ξεχασμένη πια "κρίση των S-300", αλλά και οι πιο πρόσφατες θαλάσσιες γεωτρήσεις της Noble/Delek στο Οικόπεδο 12, με τα ισραηλινά F-16 να περνούν σύρριζα -έχει πλάκα μερικές φορές η συνωνυμία- από τα κατάρτια των τουρκικών πολεμικών πλοίων, που και τότε πήγαν να παρενοχλήσουν-παρεμβληθούν και τελικά "κιότεξαν".
Αλλά και εκείνες των ερευνών ΕΝΙ/Total στο Οικόπεδο 6 "Καλυψώ", όταν οι γαλλικές φρεγάτες μετακινήθηκαν απο την Εγγύς Ανατολή στα νότια της Κύπρου.
Το πρόσφατο επεισόδιο με την παρεμπόδιση απο το πολυήμερο Τουρκικό μπλόκο, του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12000 στην πορεία του προς το Οικόπεδο 3 "Σουπιά" της Κυπριακής ΑΟΖ, για έρευνες πάλι της Ιταλικής ΕΝΙ και της κορεάτικης KoGas, μετά και τις νέες ευθείες απειλές Ερντογάν, φαντάζει πιο σοβαρό.


Διπλωματικές διεργασίες δρομολογήθηκαν, την ώρα που οι «ημέρες διαθεσιμότητας» του Saipem 12000 στην περιοχή εξαντλούνται γρήγορα. Ενώ δε η ΕΝΙ είχε κάνει σχεδόν διθυραμβικές ανακοινώσεις για σημαντικό τύπο και έκταση ευρημάτων στο κοίτασμα του Οικοπέδου 6 «Καλυψώ», καθώς και για θετικά σενάρια για το 3 «Σουπιά», εν συνεχεία τόσο η ίδια η εταιρεία αλλά και η ιταλική Κυβέρνηση δείχνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις. Να δούμε αν θα αλλάξει η στάση τους, τώρα που η ιταλική φρεγάτα εισέρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

H Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο - Σκληρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

Είναι γεγονός ότι η είδηση της τηλεφωνικής και ύστερα δια ζώσης συνάντησης του Ιταλού ΥΠΕΞ Angelino Alfano με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Csavusoglou, αλλά και οι ακριβείς Ιταλικές ανακοινώσεις, δημιουργούν την αίσθηση ότι μάλλον προέκυψε συμφωνία. Ποια συμφωνία, όμως;
Εύλογο το "να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών", αλλά και οι "ανησυχίες που εκφράζονται απο τις Κυβερνήσεις τους". Όμως, η δήλωση περί διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης Τουρκίας - Ιταλίας, καθώς αυτό "χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα", όλα μαζί δημιουργούν αμφιβολίες και ερωτήματα.
Η παράλληλη αναφορά Alfano στο ότι θα πρέπει "να βρεθεί κοινή λύση, σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο", με την προσθήκη ότι θα πρέπει να είναι "προς το συμφέρον της ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο Κυπριακών κοινοτήτων", κινείται σε παρόμοιο κλίμα με τις αντίστοιχες ΟΗΕ αλλά και ΗΠΑ για την υπόθεση της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από την Κύπρο.
Όμως μαζί με την εμπιστοσύνη που θα χρειαστεί για την προώθηση "άλλων, μελλοντικών προγραμμάτων", αν μάλιστα συνδυαστεί και με πάγωμα των ερευνών σ’ αυτήν την φάση, θα είναι σημαντικό πλήγμα για την Κύπρο.


Αναμένουμε το επόμενο επεισόδιο με τις έρευνες της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10, που όμως είναι προγραμματισμένες για Ιούνιο-Ιούλιο. Και για όσους "δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια" αφεντικό της Exxon Mobil ήταν μέχρι να γίνει ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Rex Tillerson, ο οποιος βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία…

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης