Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Κόβουν» τις προβλέψεις για το ΑΕΠ α’ 3μηνου 2018 οι αναλυτές, μετά τα στοιχεία για λιανικές πωλήσεις - πληθωρισμό

ΗΠΑ: «Κόβουν» τις προβλέψεις για το ΑΕΠ α’ 3μηνου 2018 οι αναλυτές, μετά τα στοιχεία για λιανικές πωλήσεις - πληθωρισμό
Τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο του 2018, υποβαθμίζουν αναλυτές της Wall Street, στον απόηχο των στοιχείων για λιανικές πωλήσεις και πληθωρισμό
Σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο του 2018, προχώρησαν σήμερα (14/2/2018) μια σειρά από αναλυτές της Wall Street, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις της χώρας, αλλά και της έκθεσης για τον πληθωρισμό.
Έτσι, η Morgan Stanley περιέκοψε την εκτίμησή της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2,9%, από 3,3% προηγουμένως, ενώ Barclays και IHS μείωσαν τις προβλέψεις τους στο 2,3% από 2,5%.
Η Bank of America Merrill Lynch υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 2% από 2,3%.
Η Goldman Sachs «έκοψε» την εκτίμησή της στο 2,4% από 2,6%, λόγω των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
«Οι φορολογικές περικοπές δεν είχαν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή τον Ιανουάριο και αναμένουμε ότι οι δαπάνες λιανικής θα ισχυροποιηθούν αργότερα κατά το τρέχον τρίμηνο», αναφέρει η Goldman.
Σε μείωση των προβλέψεών της προέβη και η JP Morgan, αναμένοντας ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% στο α’ τρίμηνο, έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 3%, με την επενδυτική τράπεζα να επικαλείται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έντεκα μηνών τον Ιανουάριο 2018, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις αγορές οχημάτων και κατασκευαστικών υλικών.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3% - η μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξάνονταν κατά 0,2%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων τον Ιανουάριο του 2018, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της αγοράς για την επίδραση που θα έχει το μέγεθος στη διαμόρφωση της πολιτικής της Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ενώ η αγορά ανέμενε να διαμορφωθεί στο +0,3%.
«Η σημερινή ανάγνωση του πληθωρισμού θα ενισχύσει πιθανώς την πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) τον Μάρτιο», ανέφερε ο Michael Feroli, οικονομολόγος της J.P. Morgan.
«Πιστεύουμε τώρα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να αναθεωρήσουν επίσης το guidance σε αυτή τη συνεδρίαση, από τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018 σε τέσσερις, σε αντιστοιχία με την άποψή μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης