Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moscovici: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης αλλά δική της στρατηγική

Moscovici: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης αλλά δική της στρατηγική
Ευχή όλων η Ελλάδα να καταστεί, εκ νέου, μία φυσιολογική χώρα της Ευρωζώνης, τονίζει ο Moscovici
Διαφορετική άποψη από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, εκφράζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici, αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξει πιστωτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας, μετά το τέλος του μνημονίου.
Σε συνέντευξή του στο Euroactiv, ο κ. Moscovici υποστηρίζει ότι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι μία δική της στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου να καταστεί εκ νέου μία «φυσιολογική χώρα» της Ευρωζώνης.
«Δεν πρέπει να υπάρξει κάτι τέτοιο (σ.σ.: πιστωτική γραμμή) είναι ένα «επιβαλλόμενο» πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Θα πρέπει να υπάρξει εποπτεία μετά το πέρας του προγράμματος, αλλά θα είναι η εποπτεία για μία φυσιολογική χώρα, για ένα φυσιολογικό μέλος της Ευρωζώνης, το οποίο έχει δικαιώματα αλλά φυσικά έχει και υποχρεώσεις», υπογράμμισε ο Επίτροπος.
Προσέθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα συζητήσουν τον τρόπο εποπτείας μετά το πέρας του προγράμματος «την κατάλληλη στιγμή», ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέφρασε την αισιοδοξία του.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους», όπως για παράδειγμα η γαλλική πρόταση σύνδεσης της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
«Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα βάρος για τους Έλληνες πολίτες.
Και αποτελεί μέρος της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, που σημαίνει ότι έχουμε μία στρατηγική ανάπτυξης αποκλειστικά ελληνικής «κατασκευής», έχουμε ένα πακέτο για το χρέος και συμφωνία για το είδος της εποπτείας που θα υπάρξει», προσέθεσε ο κ. Moscovici.
Εκτίμησε ακόμη ότι αν και υπάρχει βελτίωση στα οικονομικά δεδομένα αυτή δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στους Έλληνες πολίτες.
«Από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη γίνει αυτό, εξακολουθεί να υπάρχουν αρνητικά αισθήματα και αυτό αποτελεί «τροφή» για τους εθνικιστές και τους λαϊκιστές.
Γι’ αυτό θεωρώ ότι το να εξαλείψουμε την ανισότητα στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι ένας εκ των βασικών στόχων μας».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διαφθορά στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι μεταξύ των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνεται και η πάταξη της διαφθοράς.
«Θα χρειαστεί χρόνος αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Θα πρέπει να καταγραφεί μεγαλύτερη πρόοδος σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε ο Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης