Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε πέντε δόσεις η πληρωμή των επιπλέον εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε πέντε δόσεις η πληρωμή των επιπλέον εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την εκκαθάριση των εισφορών
Σε 5 δόσεις, από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο, θα πληρώσουν τις επιπλέον εισφορές που οφείλουν για το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που δήλωσαν για το 2016 υψηλότερο εισόδημα από αυτό του 2015.
Αντίθετα όσοι έχουν δηλώσει το 2016 μικρότερο εισόδημα από αυτό που είχαν δηλώσει το 2015 θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό μέχρι και τον Μάιο, εκτός εάν στο μεταξύ έχουν δημιουργήσει οφειλές από εισφορές του έτους 2018, οπότε και οι επιστροφές τους θα παρακρατηθούν για συμψηφισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για τη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών, στην περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει διαφορά που πρέπει να καταβληθεί από τον ασφαλισμένο (χρεωστικό υπόλοιπο) αυτή καταβάλλεται, ισομερώς κατανεμημένη, σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι και οι μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους που αφορά η εκκαθάριση, ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού της μηνιαίας δόσης.
Δηλαδή οι ασφαλισμένοι που έχουν χρεωστικό υπόλοιπο θα επιβαρυνθούν με διπλές εισφορές καθώς θα πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (πληρώνονται οι εισφορές Αυγούστου) οι οποίες σημειωτέον θα είναι « φουσκωμένες» βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού.
Ο μηχανισμός του νέου συστήματος υπολογισμού των εισφορών εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τον Γενάρη, τα οποία αναμένονται αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και θα είναι πληρωτέα έως τα τέλη Φλεβάρη.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν για πρώτη φορά την αύξηση των εισφορών που προβλέπει το νέο καθεστώς καθώς οι εισφορές του 2018 θα υπολογίζονται επί του μικτού εισοδήματος, πριν την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους.
Το υπουργείο εργασίας για να χρυσώσει το πικρό «χάπι» δίνει έκπτωση 15% επί του εισοδήματος  που θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών, αλλά μόνο για το 2018! Αυτό σημαίνει ότι από το 2019 και ιδίως από το 2022 που τελειώνει η ευνοϊκή μεταβατική περίοδος για αγρότες και επιστήμονες, το ύψος των εισφορών θα τριπλασιαστεί!
Συνεπώς, φέτος οι εισφορές θα αυξηθούν έως 20% και 37% σε περίπτωση επικούρησης και εφάπαξ.
Το νέο σύστημα κλείνει τα παράθυρα για τους «μπαταχτσήδες», καθώς ξεκαθαρίζεται πως στην βάση υπολογισμού κάθε χρονιάς μπαίνουν οι εισφορές της προηγούμενης, όπως έχουν καταλογιστεί ανεξάρτητα αν πληρώθηκαν ή όχι.
Δηλαδή για τον «λογαριασμό» του ΕΦΚΑ, σημασία έχει τι έπρεπε να πληρώσει κανείς το προηγούμενο έτος και όχι τι τελικά στην πράξη πλήρωσε.
Έτσι αν κάποιος δεν πληρώσει τις εισφορές που θα του καταλογιστούν εντός του 2018 και τις αφήσει ως χρέη, προσδοκώντας σε μικρότερη βάση υπολογισμού για το 2019, πρέπει να γνωρίζει πως δεν κερδίζει τίποτα.
Ειδικά για φέτος και κατ εξαίρεση μπαίνουν στον υπολογισμό μόνο οι εισφορές που πληρώθηκαν για το 2016 και όχι αυτές που οφείλονται. Υπενθυμίζεται πως αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι «σέρνουν» από το 2016, με απανωτές παρατάσεις, εισφορές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες στα τέλη του Φλεβάρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης