Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανησυχία στα κόμματα για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Ανησυχία στα κόμματα για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο
Ανησυχία επικρατεί στα κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο
Έντονη ανησυχία επικρατεί στα κόμματα η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, με φόντο το νέο επεισόδιο στα Ίμια και τις προκλητικές δηλώσεις Erdogan.
«Οι απαράδεκτες απειλές Erdogan και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποτάμι: Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο

Η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι. «Οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου» προσθέτει.
Το Ποτάμι εξαίρει την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποίες, όπως τονίζει, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.
«Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», καταλήγει το Ποτάμι.

ΠΑΣΟΚ: Ο Erdogan υπερέβη σήμερα κάθε όριο – Οι προκλητικές απειλές του είναι απαράδεκτες

Την θέση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan υπερέβη σήμερα κάθε όριο διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ αναφερόμενο στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Ο κ. Ερντογάν υπερέβη σήμερα κάθε όριο.
Οι προκλητικές απειλές του είναι απαράδεκτες.
Είτε του αρέσει, είτε όχι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα.
Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα Ελληνοτουρκικά» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι ο Erdogan μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος του είπε ότι «οι μαγκιές είναι μέχρι να δουν τον στρατό, τα καράβια και τα αεροπλάνα μας».
«Προειδοποιούμε αυτούς που κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε Κύπρο και Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις.
Ό,τι είναι για μας το Αφρίν, είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος.
Θα εξευτελιστούν.
Η Τουρκία θα διαφυλάξει όλα τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Erdogan.

ΚΚΕ: Οι προκλήσεις Erdogan διαψεύδουν του κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση

«Τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς». Αυτό τονίζει σχόλιο του ΚΚΕ για το επεισόδιο στα Ίμια.

Ένωση Κεντρώων: Τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικά - Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι

«Τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικά.
Οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σθένος, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας ότι «το περιστατικό διεμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια αποτελεί θρασύδειλη πράξη και μάλιστα μέσα σε ελληνικά ύδατα».
«Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο» υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας πως «η Τουρκία συμπεριφέρεται ως χώρα ταραξίας και αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Στην ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων σημειώνεται επίσης ότι «όλη την τελευταία περίοδο οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, του πρωθυπουργού, του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι ανιστόρητες, επιθετικές και αδιάντροπες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης