Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει η Βουλή να διερευνήσει την υπόθεση δωροδοκίας της Novartis

Reuters: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει η Βουλή να διερευνήσει την υπόθεση δωροδοκίας της Novartis
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2017, κάλεσε το κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα για πολιτικούς σε υποτιθέμενη υπόθεση δωροδοκίας
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2017, κάλεσε το κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα για πολιτικούς σε υποτιθέμενη υπόθεση δωροδοκίας, ενώ η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis υποσχέθηκε να αναλάβει δράση αν η έρευνα διαπιστώσει παράνομη συμπεριφορά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Η Novartis δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε "γρήγορη και αποφασιστική δράση", σε περίπτωση που η έρευνα για υποτιθέμενη δωροδοκία στην Ελλάδα, διαπιστώσει ότι τα στελέχη της προχώρησαν σε ανήθικες ή παράνομες συμπεριφορές.
Η εταιρεία που εδρεύει στη Βασιλεία, υπόκειται σε έρευνα για δωροδοκία, στην οποία Έλληνες εισαγγελείς στις αρχές του 2017 εισέβαλαν στα γραφεία της στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 από το κοινοβούλιο να διερευνήσει την υπόθεση.
Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να διερευνήσει το ρόλο των υπουργών και των βουλευτών σε μια υπόθεση, εάν αποφασίσει να το πράξει.
Η Novartis δήλωσε ότι παρόλο που γνώριζε τις αναφορές των ερευνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις αρχές των ΗΠΑ, δεν είχε λάβει επίσημη απόφαση από τις ελληνικές αρχές ούτε γνώριζε την ύπαρξη κατηγορητηρίου.
"Ενώ η Novartis συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές, διεξάγουμε επίσης τη δική μας διεξοδική εσωτερική έρευνα", ανέφερε η εταιρεία.
"Είμαστε αποφασισμένοι να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση και να δεχθούμε την ευθύνη, για οποιεσδήποτε ενέργειες που ήταν κάτω από τα υψηλά πρότυπα της ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς μας.
Εάν εντοπιστεί οποιαδήποτε παράβαση, θα λάβουμε γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή μελλοντικών παραπτωμάτων".
Την περασμένη εβδομάδα οι Έλληνες εισαγγελείς παρέπεμψαν την υπόθεση στο κοινοβούλιο.
Η Βουλή θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε έρευνα, αν συντηρητικοί και σοσιαλιστές πολιτικοί έχουν βρεθεί να έχουν εμπλακεί σε υποτιθέμενες δωροδοκίες της Novartis, σε γιατρούς και δημόσιους αξιωματούχους.
Οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν ονομαστεί στο κοινοβούλιο, αμφισβήτησαν έντονα τους ισχυρισμούς, αποκαλώντας τους κατασκευασμένους και κυνήγι μαγισσών από την κυβέρνηση προσπαθώντας να τους δυσφημίσει, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές στη χώρα.
Τουλάχιστον 30 Έλληνες βουλευτές πρέπει να ζητήσουν επίσημα μια κοινοβουλευτική επιτροπή να αναλάβει την υπόθεση.
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας έρευνας.
"Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποκαλύψουμε την αλήθεια", δήλωσε ο Τσίπρας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο.
"Τίποτα δεν θα παραμείνει μυστικό, τίποτα κάτω από το χαλί".
Ο Τσίπρας, στην κυβέρνηση από το 2015, έχει υποσχεθεί να πατάξει τη διαφθορά και συχνά κατηγορεί τους προκατόχους του.
Οι Έλληνες εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για περισσότερο από ένα χρόνο, κατά την οποία αρκετοί κατέθεσαν υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του δικαστηρίου, η διερεύνηση του ρόλου των μη πολιτικών είναι σε εξέλιξη.
Η Novartis δήλωσε ότι η δημοσιότητα που περιβάλλει την υπόθεση "φαίνεται να οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την επιλεκτική διαρροή τμημάτων εμπιστευτικού και προκαταρκτικού ερευνητικού φακέλου".
Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν "πολλοί εντυπωσιακοί και αβάσιμοι ισχυρισμοί σε μια πολιτικοποιημένη συζήτηση".
Η Novartis έχει αντιμετωπίσει κι άλλες έρευνες τα τελευταία χρόνια.
Το 2017, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 49 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Νότια Κορέα για την προσφορά αμοιβών σε γιατρούς.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ομοσπονδιακή δίκη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον της Novartis.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης