Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι κρίσιμες ημερομηνίες: Από τις 22/2 με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα έως τις 18/8 το τέλος του 3ο Μνημονίου

Οι κρίσιμες ημερομηνίες: Από τις 22/2 με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα έως τις 18/8 το τέλος του 3ο Μνημονίου
Το χρονοδιάγραμμα που καλείται να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά απαιτητικό και σφιχτό
Μέσα σε ένα οξυμένο πολιτικό κλίμα, λόγω της υπόθεσης Novartis, έρχονται οι δανειστές στην Αθήνα για να βάλουν την «ατζέντα» των συζητήσεων μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που σύμφωνα με τον Επίτροπο Pierre Moscovici αποτελεί το τελευταίο ορόσημο για συνολική συμφωνία.
Το χρονοδιάγραμμα που καλείται να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά απαιτητικό και σφιχτό.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι επικεφαλής του κουαρτέτου αποφάσισαν να επισπεύσουν την άφιξή τους στη χώρα μας για την 4η αξιολόγηση, η οποία, αντί για τα μέσα Μαρτίου, θα ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έρθουν στην χώρα μας στις 22 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία τέσσερις μέρες αργότερα θα καταφθάσουν για ολιγοήμερη επίσκεψη οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM ), αλλά και ο Πίτερ Ντόλμαν, ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που αντικατέστησε την Ντέλια Βελκουλέσκου.
Θα έχει προηγηθεί το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 19 Φεβρουαρίου που θα εξετάσει την πρόοδο στην υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων μέτρων της 3ης   αξιολόγησης και θα κάνει μια πρώτη συζήτηση για τις παρεμβάσεις στο χρέος στην βάση της γαλλικής πρότασης.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι τα τρία προαπαιτούμενα που δεν έχουν καλυφθεί (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου) δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες - σταθμοί μέχρι την 18η του Αυγούστου, που ολοκληρώνεται το 3ο Μνημόνιο, είναι:

Φεβρουάριος: Στις 19 του μήνα συνεδριάζει το Eurogroup για την δόση των 5,7 δις. ενώ το μεγαλύτερος μέρος της συνεδρίασης θα αναλωθεί στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Στις 22 Φεβρουαρίου πρόκειται να αφιχθούν στην χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και στις 26 οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και ο Πίτερ Ντόλμαν, ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που αντικατέστησε την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Μάρτιος: Ο πρώτος μεγάλος σταθμός των διαπραγματεύσεων θα είναι το Eurogroup της 12ης Μαρτίου, στο οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί η φόρμουλα ελάφρυνσης του χρέους, στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Απρίλιος: Θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ζήτημα θα απασχολήσει την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Μάιος:  Η πορεία τόσο της 4ης αξιολόγησης όσο και των διαπραγματεύσεων για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία θα απασχολήσουν το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ιούνιος: Τέταρτη αξιολόγηση, διαπραγματεύσεις για το χρέος, μεταμνημονιακό πλαίσιο πρέπει να «κλειδώσουν» στη  σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για ψήφιση των συμφωνιών στα εθνικά κοινοβούλια πριν από τις θερινές διακοπές.

Αύγουστος: Λίγο πριν από τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο.
Πιθανώς να προηγηθούν ένα ετήσιο ή 18μηνο έντοκο γραμμάτιο και ένα 3ετές ομόλογο. Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από τις εκδόσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων που δημιουργεί το Δημόσιο.
Στόχος είναι το «μαξιλάρι» αυτό να φτάσει συνολικά τα 19 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και των 9 δις. που θα λάβει η Αθήνα  από τον ESM.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης