Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Reuters: Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων
Τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson
Ο Εθνικός Σύμβουλος Ασφάλειας των ΗΠΑ H.R. McMaster είχε την Κυριακή 11/2 συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Tayyip Erdogan στην Τουρκία, κι ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ για τη Συρία και άλλα θέματα παραμένουν, όπως μεταδίδει το Reuters.
H Toυρκία έχει βάλει στο στόχαστρο τους Κούρδους μαχητές του YPG με επιχειρήσεις από αέρος και εδάφους στην επαρχία της Συρίας Afrin.
H Toυρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο, οι Κούρδοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Erdogan έχει δεσμευτεί ότι θα εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές από τα νότια σύνορα της χώρας του, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει σύγκρουση τούρκικων και αμερικάνικων στρατευμάτων στη Συρία.
Οι συνομιλίες του McMaster με τον εκπρόσωπο του Erdogan, Ibrahim Kalin στην Κωνσταντινούπολη έρχονται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson στην Τουρκία.
Στη συνάντηση του McMaster με τον Kalin επιβεβαιώθηκε η μακρόπνοη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και ότι θα γίνει η κατάλληλη διαχείριση όσον αφορά τις ευαισθησίες και τις προτεραιότητες των δύο χωρών, ανέφερε σχετικά προεδρική πηγή.
Οι δύο άνδρες εκτίμησαν τις εξελίξεις στην περιφέρεια, τους παράγοντες που έπληξαν τις σχέσεις τους και αναζήτησαν τρόπους για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Melvut Cavusoglu αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Tillerson θα του πει ότι πρέπει να οικοδομήσουν ξανά την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκαν και επειδή η Ουάσινγκτον δεν προχώρησε στην έκδοση του κληρικού Fethullah Gulen, ο οποίος κατηγορείται ως υποκινητής του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν παρείχε αρκετές αποδείξεις για την έκδοσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης