Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: O Κim Jong Un κάλεσε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Moon Jae In στη Βόρεια Κορέα για συνομιλίες

Reuters: O Κim Jong Un κάλεσε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Moon Jae In στη Βόρεια Κορέα για συνομιλίες
Την πρόσκληση έκανε η αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Yo Jong που παρέδωσε και μία επιστολή του σε επίσημο δείπνο για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στη Ν. Κορέα
Ο Βορεικορεάτης πρόεδρος Kim Jong Un προσκάλεσε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Moon Jae in για συνομιλίες στην Πιονγκγιάνγκ και να πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους, θα είναι η πρώτη ανάμεσα σε ηγέτες των δύο γειτονικών χωρών εδώ και μία δεκαετία, όπως μεταδίδει το Reuters.
H προσωπική πρόσκληση του Kim Jong Un έγινε προφορικά μέσω της αδερφής του Kim Yo Jong, η οποία βρίσκεται στη Νότια Κορέα για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου που παρέθεσε ο Moon Jae in.
Ο Κim θέλει να συναντήσει τον Moon στο άμεσο μέλλον και όπως είπε η αδερφή του στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο "ας δημιουργήσουμε το περιβάλλον για να συμβεί αυτό".
Όπως έγινε γνωστό ο Moon ουσιαστικά έχει αποδεχτεί την πρόσκληση.
"Θα θέλαμε να σε δούμε το συντομότερο δυνατό στην Πιονγκγιάνγκ" είπε η Kim Yo Jong στον Μoon Jae in κατά τη διάρκεια του γεύματος και παρέδωσε και μία επιστολή του αδερφού της με την οποία εξέφρασε την επιθυμία να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.
Η προοπτική των συνομιλιών ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια μπορεί, ωστόσο, να μην αρέσει στις ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον ακολουθεί μία στρατηγική υπερβολικής πίεσης προς τη Β. Κορέα με σκληρές κυρώσεις σε βάρος της, ζητώντας της να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και μετά να ακολουθήσει ο διάλογος.
Η συγκεκριμένη πρόσκληση είναι η πιο δυναμική ενέργεια που έχει κάνει η Πιονγκγιάνγκ για να μπει σφήνα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.
Στο σαββατιάτικο μήτινγκ, ωστόσο, ο Moon ζήτησε από την αντιπροσωπία της Βόρειας Κορέας να επιδιώξει πιο ζεστά και τον διάλογο με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητος και για τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Αν τελικά ο Moon επισκεφτεί την Πιονγκγιάνγκ, αυτή θα είναι η πρώτη σύνοδος μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από το 2007.
Η Πιονγκγιάνγκ έκανε, εξάλλου, την τελευταία βαλλιστική της δοκιμή τον Νοέμβριο του 2017 με έναν πύραυλο, ικανό να πλήξει και την ενδοχώρα των ΗΠΑ για να ακολουθήσουν εκατέρωθεν προσβολές και απειλές μεταξύ Trump και Kim.
O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence που παρακολουθεί επίσης τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με αυτή της Νότιας Κορέας, όσον αφορά τον χειρισμό της Β. Κορέας.
Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Trump και ο Moon θα συνεχίσουν τη στρατηγική της πίεσης στη Βόρεια Κορέα, αλλά και ότι οι ΗΠΑ έχουν και τη στρατιωτική επιλογή στο τραπέζι για να αντιμετωπίσουν την πυρηνική απειλή.
Πριν φύγει από τη Νότια Κορέα το βράδυ του Σαββάτου 10/2 ο Pence παρακολούθησε αγώνες πατινάζ, ενώ ο Moon κάθισε δίπλα του.
Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης παρακολούθησε την κοινή γυναικεία ομάδα της Κορέας στο χόκεϊ να παίζει κόντρα στην Ελβετία, μαζί με την αδερφή του Kim Jong Un.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο, αφού η σύρραξη του 1950-53 δεν τερματίστηκε με συνθήκη ειρήνης, αλλά με εκεχειρία.
Οι ΗΠΑ πολέμησαν στο πλευρό της Νότιας Κορέας και έχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο έδαφός της για προστασία, ενώ η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει τον στρατό της για να προστατευτεί από την αμερικάνικη επιθετικότητα, όπως λέει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης