Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί για τα αδικήματα

Τζανακόπουλος: Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί για τα  αδικήματα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες
«Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθούν ποινικές διώξεις», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του "E" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος κάνοντας αναφορά γύρω από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis σημείωσε ότι «η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Και αυτό το γνωρίζει και η αντιπολίτευση, το γνωρίζουν και οι δημοσιογράφοι που σχολιάζουν πολλές φορές ποιο θέμα βρίσκεται στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης κλπ.», λέγοντας πως ήταν τυχαίο το γεγονός πως η υπόθεση της Novartis ήρθε στο φως μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.
Αναφορικά με τη δική του παρουσία στον Άρειο Πάγο, που προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι μπήκε «στον Άρειο Πάγο από την μπροστινή πόρτα και φαντάζομαι ότι αν ήθελα να κάνω υπόγειες παρεμβάσεις ή υπόγειες συνεννοήσεις, δεν θα έμπαινα από την μπροστινή πόρτα».
Υπενθύμισε ότι «το Σάββατο και την Κυριακή οι εφημερίδες ήταν γεμάτες από ρεπορτάζ που αφορούσαν την υπόθεση της Novartis και μάλιστα μιλούσαν και για μια δικογραφία η οποία εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα.
Επομένως, αυτό το οποίο έπρεπε να κάνω ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν να ζητήσω επίσημη ενημέρωση για το αν και κατά πόσο επίκειται διαβίβαση φακέλου στη ελληνική Βουλή, ώστε να ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό.
Αν ήξερα, όπως καταλαβαίνετε, ότι η διαβίβαση της δικογραφίας θα γινόταν τη Δευτέρα, είναι προφανές ότι δεν θα βρισκόμουν στον Άρειο Πάγο.
Ήταν ζήτημα διαδικαστικής ενημέρωσης και νομίζω ότι έχει διευκρινιστεί».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «το μοναδικό θεσμικό όργανο, το οποίο μπορεί να ερμηνεύσει, καταρχάς να διευκρινίσει τα πραγματικά γεγονότα, να κάνει τις νομικές υπαγωγές και να διευκρινίσει αν και κατά πόσο συγκεκριμένα αδικήματα έχουν παραγραφεί, είναι ακριβώς η Προανακριτική Επιτροπή.
Δηλαδή η νομική άποψη είτε του κ. Χρυσόγονου, είτε του οποιουδήποτε, προϋποθέτει ένα ερμηνευτικό σκεπτικό», συμπληρώνοντας ότι «το μοναδικό θεσμικά αρμόδιο όργανο για να κάνει όλον αυτό τον δικανικό συλλογισμό είναι ακριβώς η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, για το αν και κατά πόσο έχουν παραγραφεί, ποια έχουν παραγραφεί, αν δεν έχουν παραγραφεί, θα φανεί μετά από την ερμηνευτική διαδικασία και τη διερεύνηση που θα γίνει στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα καταθέσει και το πόρισμά της στην Ολομέλεια της Βουλής».
Επανέλαβε ότι τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση ακριβώς Προανακριτικής Επιτροπής και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει.
Σε σχέση με τη διαδικασία και τους προστατευόμενους μάρτυρες, o κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ήδη η Εισαγγελία Διαφθοράς έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο, για τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων μαρτύρων ως προστατευόμενων, ενώ για όσους χαρακτηρίζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες "κουκουλοφόρους" είπε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός σκοπεύει στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και ότι εμφανίζονται πολιτικοί να ζητούν ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες, αλλά και ότι «ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, ότι το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων μπορεί να αρθεί μόνον από το Δικαστήριο, κατά τη διαδικασία του ακροατηρίου».
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ενώ για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, σημείωσε πως εκείνος έκανε μόνο μια εκτίμηση.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα από τη μεταπολίτευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ήταν διαβρωμένο από τη διαφθορά, ενώ κληθείς να απαντήσει στο εάν η Ελλάδα θα ζητήσει αποζημιώσεις από τη Novartis είπε ότι «το επεξεργαζόμαστε και νομίζω πως θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Περαιτέρω, απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΝΔ περί "σκευωρίας" ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, να πει ευθέως αν θεωρεί πως υπάρχουν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που στήνουν σκευωρίες με εντολή της κυβέρνησης και πρόσθεσε «είναι άλλο να κάνεις κριτική σε μια δικαστική απόφαση και άλλο να κατηγορείς εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούν ότι ετοιμάζουν σκευωρίες σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση».
Σε ερώτηση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή απάντησε ότι «έτοιμη για πρακτικές του παρελθόντος αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι ποτέ.
Ο στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε τη χώρα στις πρακτικές της δεκαετίας του 2010, οι οποίες μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν.
Αντιθέτως, είναι να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στη χώρα, να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Αυτή τη στιγμή περνάμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.
Έχουμε δύο βασικά θέματα, δύο άξονες στη βάση των οποίων θα διαπραγματευτούμε.
Ο πρώτος αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
 Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται αυτή η συζήτηση.
Και το δεύτερο πράγμα αφορά το καθεστώς της εποπτείας της χώρας μετά το πρόγραμμα που -όπως είπε και ο κύριος Μοσκοβισί- θα είναι στο πλαίσιο των ήδη υπαρχόντων θεσμών και ρυθμίσεων που υπάρχουν».
Υπογράμμισε ότι «ένα από τα βασικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει, μία από τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζεται να προχωρήσουν και πλειστηριασμοί.
Εμείς έχουμε πει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί πρέπει να αφορούν -και υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση- τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εκείνους οι οποίοι είναι μεγαλοοφειλέτες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης