Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκινούν 26/2/2018 οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών για χρέος και προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης

Ξεκινούν 26/2/2018 οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών για χρέος και προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης
Ξεκινούν στις 26 Φεβρουαρίου οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών για χρέος και προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης
Πριν βγει ο Φεβρουάριος θα έρθουν τελικά οι θεσμοί στην Αθήνα, αφού τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά (παρεμβάσεις στο χρέος, προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης, επόμενη μέρα Μνημονίου) και ο χρόνος που χρειάζεται για να μπουν σε μια σειρά και να ολοκληρωθούν είναι πολύ μεγαλύτερος. Η κάθοδος του κουαρτέτου στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά το Eurogroup, ενώ από τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στο «Χίλτον» θα απουσιάζει το πρόσωπο, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τις μεγάλες περικοπές που έγιναν στις συντάξεις.

Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας στο ελληνικό πρόγραμμα αποφάσισε να αποχωρήσει.
Τη θέση της θα πάρει ο Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος δεν φαίνεται να ανήκει στον πυρήνα των «σκληρών» του Ταμείου.
Η υπόλοιπη ομάδα των επικεφαλής των δανειστών παραμένει αμετάβλητη: Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Φρανσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ και Νίκολας Τζιαμαριόλι από τον ESM.
Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι δανειστές με τον ερχομό τους είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό από την ελληνική πλευρά, η οποία μέχρι τον Αύγουστο του 2018, που θα εξέλθει από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να ανεβάσει στροφές και να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης συν τα 3 που απομένουν από την 3η (η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου), τα οποία όμως, όπως είναι αντιληπτό, δεν επιδέχονται παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.
Με το κουαρτέτο η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για το χρέος στη βάση της γαλλικής πρότασης, την οποία επεξεργάζεται υπο-ομάδα του EuroWorking Group.
Με δεδομένο τον στόχο ότι οι αποφάσεις για το χρέος επιδιώκεται να «κλειδώσουν» στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου, το θέμα αυτό θα είναι το πρώτο που θα συζητηθεί με τους πιστωτές στο «Χίλτον».
Πριν οι επικεφαλής αναχωρήσουν από την Αθήνα θα πάρουν μαζί τους και το ελληνικό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων των επομένων τεσσάρων ετών, για να το μελετήσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων Τσακαλώτου θα «κουμπώσει» στη συνέχεια με το μετα-μνημονιακό πλαίσιο των δεσμεύσεων των δανειστών που θα περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση και στα εργασιακά καθώς και ρήτρες μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αλλά και αυτών που δεν έγιναν με τα προηγούμενα τρία μνημόνια.

Tα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που θα δυσκολέψουν περισσότερο την κυβέρνηση είναι:

1. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από την 1η Μαΐου για οφειλές προς στο Δημόσιο για ποσά από 500 ευρώ και πάνω.
2. Το ενδεχόμενο ψήφισης, τον ερχόμενο Μάιο, της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
3. Η αποκοπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια η δρομολόγηση της πώλησης του 17%. Μέσα στο μήνα αναμένεται να έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
3. Ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019.
4. Η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης