Διεθνή

Ρωσία: Μείωσε η Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο στο 7,5% από 7,75%

Ρωσία: Μείωσε η Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο στο 7,5% από 7,75%
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% από 7,75% την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% από 7,75% την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, αφού ο χαμηλότερος πληθωρισμός έδωσε τη δυνατότητα να μειωθούν τα έξοδα δανεισμού πριν από τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα εξετάσει επίσης περαιτέρω περικοπές στο ρυθμό αυτό το έτος, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός, ο οποίος ήταν 2,2% τον Ιανουάριο 2018, ήταν "αναπάντεχα χαμηλός".
Η τράπεζα μέιωσε το βασικό της επιτόκιο έξι φορές το 2017, καθώς ο πληθωρισμός, όταν ήταν πεισματικά υψηλός και σε διψήφια επίπεδα, υποχώρησε κάτω από το στόχο του 4%.
Η περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις από 18 αναλυτές και οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Reuters.
"Ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει σταθερά χαμηλός, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται σταδιακά, οι βραχυπρόθεσμοι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί.
Ως εκ τούτου, η ισορροπία των πληθωριστικών και οικονομικών κινδύνων έχει μετατοπιστεί ελαφρά προς τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη", ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα σε δήλωση.
"Σε αυτό το περιβάλλον, η Τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει να μειώνει τον βασικό επιτόκιο και μπορεί να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική το 2018."
Τα χαμηλότερα επιτόκια επωφελούν τη Ρωσία, καθώς προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας τη ζήτηση των καταναλωτών μέσω φθηνότερων δανείων.
Κάτι τέτοιο μπορεί να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου 2018, καθιστώντας τα καταναλωτικά δάνεια και τις υποθήκες φθηνότερα.
Αν και ο Vladimir Putin αναμένεται ότι θα επανεκλεγεί, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, μπορεί να κάνει τους ψηφοφόρους να παραμείνουν μακριά από τις δημοσκοπήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απογοητεύοντας το Κρεμλίνο που επιθυμεί να εξασφαλίσει υψηλή προσέλευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης