Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Το σκάνδαλο Novartis και οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για λιτότητα στην Ελλάδα

NYT: Το σκάνδαλο Novartis και οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για λιτότητα στην Ελλάδα
Το σκάνδαλο της Novartis συνέβη την ίδια περίοδο που οι δανειστές πίεζαν την Ελλάδα για την επιβολή μέτρων λιτότητας στους πολίτες της
Στο σκάνδαλο Novartis, όπου εμπλέκονται 10 Έλληνες πολιτικοί μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί αλλά και ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι κατηγορούνται για δωροδοκία από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, αναφέρεται η εφημερίδα New York Times.
Η δικογραφία, που στάλθηκε στο Κοινοβούλιο επικεντρώνεται σε κατηγορίες από τρεις υπαλλήλους της Novartis, ότι η εταιρεία πραγματοποίησε πληρωμές σε πολιτικούς με αντάλλαγμα τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων της σε τεχνητά υψηλά επίπεδα και την αύξηση της πρόσβασής της στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι δωροδοκίες υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ και οι απώλειες για το ελληνικό κράτος θα μπορούσαν να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ακόμα και όταν η χώρα ήταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.
Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, η δικογραφία βασίζεται στις καταθέσεις περίπου 20 ατόμων, αλλά οι πιο κατηγορηματικές κατηγορίες αφορούν τους λογαριασμούς των τριών προστατευόμενων μαρτύρων.
Και οι τρεις μίλησαν στο F.B.I., που βοήθησε την έρευνα Ελλήνων αξιωματούχων.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι Έλληνες αξιωματούχοι δέχτηκαν χρήματα από τη Novartis την περίοδο 2006 και 2015, όταν η Αθήνα βρισκόταν υπό την πίεση των δανειστών της για την επιβολή μέτρων λιτότητας με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήταν μεταξύ εκείνων που διερευνούνται.
Πάντως, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι και οι 10 Έλληνες πολιτικοί έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης