Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Novartis στο επίκεντρο της συνεδρίασης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η Novartis στο επίκεντρο της συνεδρίασης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Την ερχόμενη Δευτέρα (12/2) αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Κοινοβούλιο σχετικά με την υπόθεση Νovartis, συζητήθηκε σήμερα (8/2) στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα.
Την ερχόμενη Δευτέρα (12/2) αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση, όπως έχει γράψει εξ αρχής το bankingnews, προσανατολίζεται στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 18:30 το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήμα στον χειρισμό της υπόθεσης Novartis.
Μετά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με την γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοινώθηκε επισήμως ότι έγινε μία πρώτη εξέταση του ζητήματος στις δικονομικές και διαδικαστικές πτυχές τους και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συνεδριάσεις.
Το σκεπτικό που κυριάρχησε ήταν ότι αν ανακοινωνόταν από χθες 7/2 με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν τότε θα δικαιώνονταν οι αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας ήταν αντικανονικά και εκ των προτέρων σε γνώση της κυβέρνησης και ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία.
Έτσι ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για σήμερα (8/2) το πρωί, με την λήξη του Πολιτικού Συμβουλίου η συνεδρίαση αναβλήθηκε, αλλά διαμηνύθηκε στους βουλευτές να είναι σε αναμονή – ίσως για την Παρασκευή (9/2).
Το βασικό ερώτημα στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση με πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ή Προανακριτικής ή ακόμη και εάν επιστρέψει την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη εφόσον τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα παραιτηθούν από την ασυλία, όπως έπραξε ο Πάνος Καμμένος για την υπόθεση της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία.
Φυσικά στην απόφαση για την Προανακριτική ή την Εξεταστική θα βαρύνουν και οι πολιτικές πτυχές.
Για παράδειγμα οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής είναι κλειστές ενώ της Προνακριτικής, ανοικτές που σημαίνει ότι τα πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι σε δημόσια θέα ή θα αρνηθούν, αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος.
Η απόφαση αναμένεται πάντως να ληφθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι περισσότερες εισηγήσεις κλείνουν στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Φυσικά, καθώς αναγνωρίζεται ότι η υπόθεση έχει πάρει μείζονες πολιτικές διαστάσεις και εν πολλοίς η έκβασή της θα κρίνει την σταθερότητα της κυβέρνησης εξετάστηκε η βασιμότητα των κατηγοριών εναντίον των πολιτικών προσώπων και ιδίως κατά του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος, όπως κρίθηκε, για λόγους πολιτικών εντυπώσεων σε μία κίνηση πανικού καταθέτει μήνυση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα περί «δικαιοσύνης της κουκούλας» δείχνουν απλά τον πανικό της αντιπολίτευσης.
Οι μάρτυρες έχουν καταθέσει επωνύμως στις εισαγγελικές αρχές και θα καταθέσουν και στην Επιτροπή της Βουλής με την διαδικασία που προβλέπεται –κατά τρόπο που να προστατεύεται η ταυτότητά τους.
Εάν η κυβέρνηση, ανοίγοντας άρον άρον και με αντικανονικό τρόπο την υπόθεση Novartis επεδίωκε να επισκιάσει το Σκοπιανό και να αλλάξει την ατζέντα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο, είναι σαφές ότι πέτυχε τον στόχο της.
Οι διαστάσεις της υπόθεσης είναι πολύ μεγάλες ακόμη και δίχως τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται.
Και μόνο ότι για την περίοδο 2000-2009 το κόστος των φαρμάκων στην χώρα ήταν ίσο με 2% του ΑΕΠ και περίπου όσο της Ισπανίας που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό είναι αρκετό.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα κερδίσει τον λαϊκό παράγοντα, τον οποίο υποτίμησε και έβαλε απέναντί της με το Σκοπιανό και τους κακούς χειρισμούς της.
Σημειώνουν ότι ακόμη και στη μνημονιακή περίοδο, την ώρα που οι κυβερνήσεις έκαναν απανωτές μειώσεις συντάξεων, έδιναν τερατώδη για τα δεδομένα της κρίσης ποσά για τη Novartis και τις άλλες φαρμακευτικές.
Βασικό ερώτημα από την στιγμή που η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της υιοθέτησε πολιτικά την υπόθεση είναι αν θα αποδειχθούν οι κατηγορίες εναντίον των πολιτικών προσώπων, ή εάν αποδειχθούν γελοιότητες και οδηγήσουν σε Βατερλό.
Πρόσωπα που γνωρίζουν την δικογραφία και τα στοιχεία της υπόθεσης λένε ότι έχουν «δεθεί» πτυχές όπως οι διαδρομές του χρήματος από τη Novartis προς πολιτικά πρόσωπα μέσω διαφόρων εταιρειών.
Επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία για τις κινήσεις χρηματικών ποσών μέσω λογαριασμών που εμφανίζονται σε «παραδείσιους τόπους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης