Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Θα θεσπίσει νέους κανονισμούς εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία του Ιράν

ΕΕ: Θα θεσπίσει νέους κανονισμούς εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία του Ιράν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να θεσπίσει κανονισμούς για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να θεσπίσει κανονισμούς για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015 και εφαρμόσουν κυρώσεις, όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν το εμπόριο με το Ιράν από τότε που το Παρίσι, η Ουάσινγκτον και άλλοι σύμμαχοι συμφώνησαν να άρουν τις περισσότερες οικονομικές κυρώσεις το 2016, με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις 12 Ιανουαρίου, δεσμεύθηκε να επαναφέρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, εκτός αν η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία αλλάξουν αυτό που ονομάζει τη "χειρότερη συμφωνία" μέχρι τώρα.
Ενώ τα ευρωπαϊκά έθνη είναι διατεθειμένα να επιμείνουν στη συμφωνία, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να βρει τρόπους για να περιορίσει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, για να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις τους θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τεχεράνη.
Ο Denis Chaibi, επικεφαλής της ομάδας εργασίας στην υπηρεσία εξωτερικής δράσης της ΕΕ για το Ιράν , δήλωσε ότι μία από τις επιλογές θα ήταν να αποκατασταθούν οι «κανονισμοί δέσμευσης», ένα σύστημα από το 1996 που θα προστατεύει τις επιχειρήσεις.
"Εξετάζουμε διάφορες δυνατότητες.
Δεν είναι περίπλοκο να το πράξουμε νόμιμα στο μέτρο που υπάρχει το νομικό μέσο, αλλά δεν απαιτεί τεράστιο εσωτερικό διάλογο", δήλωσε ο Chaibi στο συνέδριο Euromoney στο Παρίσι.
Οι κανονισμοί συμφωνήθηκαν το 1996 ως αντιστάθμισμα στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις έναντιον της Κούβας, τις οποίες οι κυβερνήσεις της ΕΕ ισχυρίστηκαν ότι ωφελήθηκαν από την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ εις βάρος της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.
Η λεγόμενη εξωεδαφική νομοθεσία περί κυρώσεων των ΗΠΑ, η οποία ισχύει για τις ξένες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ, ακόμη και αν οι επιχειρήσεις αφορούν υποκαταστήματα εκτός των ΗΠΑ, επέτρεψαν στις αρχές των ΗΠΑ να επιβάλουν πρόστιμο στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2014.
Οι φόβοι τέτοιων προστίμων ήταν ένας λόγος που εμπόδιζε τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν.
Ιρανικοί αξιωματούχοι επανειλημμένα δήλωσαν ότι η απροθυμία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να επιστρέψουν στο Ιράν, επιβράδυνε την οικονομική βελτίωση, καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στο Ιράν.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, επαίνεσε τους ευρωπαίους υπογράφοντες τη συμφωνία, αλλά ζήτησε απτή αντίδραση εάν οι ΗΠΑ βγουν από τη συμφωνία.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η οποία δημιουργήθηκε το 2009, διαθέτει δίκτυο διπλωματών ανά τον κόσμο, καταρτίζει έγγραφα πολιτικής για τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ και διοικείται από την κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ Federica Mogherini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης