Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε Αθήνα (Moscovici) και Βρυξέλλες (EWG) σήμερα ταυτόχρονες συζητήσεις για προαπαιτούμενα, χρέος και σχέδιο μετά το 2018

Σε Αθήνα (Moscovici) και Βρυξέλλες (EWG) σήμερα ταυτόχρονες συζητήσεις για προαπαιτούμενα, χρέος και σχέδιο μετά το 2018
Ταυτόχρονες συζητήσεις για εκκρεμή προαπαιτούμενα, χρέος και μεταμνημονιακό πλαίσιο σε Αθήνα (Moscovici) και Βρυξέλλες (EWG)
Παράλληλες διαπραγματεύσεις για εκκρεμή προαπαιτούμενα, μέτρα για το χρέος και μεταμνημονιακό  πλαίσιο που θα έχει μεν ελληνική σφραγίδα αλλά θα συνοδεύεται με ισχυρή εποπτεία από τους δανειστές έως το 2023, πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα (8/2) σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Η αυλαία θα ανοίξει με τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Pierre Moscovici.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα υποδεχτεί στις 16.15 σήμερα το μεσημέρι στο κτίριο της επί της οδού Νίκης τον κοινοτικό επίτροπο, ο οποίος νωρίτερα θα έχει επισκεφτεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκτός απροόπτου, τον κ. Moscovici θα συνοδεύσει ο επικεφαλής του κλιμακίου αποστολής στην Ελλάδα D. Costello, ο οποίος ενώ κανονικά ήταν να μιλήσει σήμερα το βράδυ στο συνέδριο του Economist βγήκε το όνομά του από το πάνελ των ομιλητών.
Ο κ. Moscovici έρχεται στην Αθήνα, με στόχο αφενός να συνεχίσει τις συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» του Μνημονίου, αλλά και να στείλει ένα «σήμα» προς τις αγορές ότι η Ελλάδα εξέρχεται «καλά» από τα προγράμματα εν όψει και της επικείμενης έκδοσης ομολόγου 7ετούς διάρκειας που ετοιμάζεται μόλις σταθεροποιηθούν τα διεθνή χρηματιστήρια.
Κατά πληροφορίες, στις συναντήσεις που θα έχει ο Γάλλος επίτροπος με την ελληνική κυβέρνηση, θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει ότι οι εναπομείνασες εκκρεμότητες, που περιλάμβανε η 3η αξιολόγηση, θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος που έχουν ορίσει οι δανειστές.
Οπως είναι φυσικό η συζήτηση των δύο ανδρών θα κινηθεί γύρω από την ελάφρυνση χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γάλλος επίτροπος θα μεταφέρει στον κ. Τσακαλώτο το «πακέτο» των προτάσεων και τη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού που επεξεργάζεται σε τεχνικό επίπεδο ο ESM.
Εμφαση θα δοθεί στο εξής: πώς μπορεί ο μηχανισμός αυτός να «κουμπώσει» έτσι ώστε να ικανοποιεί και το ΔΝΤ που θέλει να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια σχεδόν ώρα, 2.063 χιλιόμετρα πιο μακριά στο Βέλγιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνάντηση του EuroWorkingGroup - EWG θα έχει παρόμοιες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
Παράλληλα, θα υπερασπιστεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί από πλευράς προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από την 3η αξιολόγηση.
Κατά τις πληροφορίες, από τα 15 προαπαιτούμενα που υπολείπονται, 7 με 8 θα έχουν υλοποιηθεί πριν ο κ. Χουλιαράκης αφιχθεί στη βελγική πρωτεύουσα και τα υπόλοιπα 5 με 6 (13 συνολικά) μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.
Από τα δύο «μέτωπα» που θα μείνουν ανοικτά, το ένα είναι το Ελληνικό, που συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, και το δεύτερο είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η πορεία των οποίων έχει συνδεθεί με τη δόση του 1 δισ. που θα λάβει η Αθήνα για τα ληξιπρόθεσμα, αφού προηγουμένως μειώσει αυτό το «στοκ».
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στο σημερινό EWG να υπάρξει θετική εισήγηση για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί τέλος Φεβρουαρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης