Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό ενός μήνα ο χρυσός - Πτώση 1,1%, στα 1.314,6 δολ. ανά ουγγιά

Σε χαμηλό ενός μήνα ο χρυσός - Πτώση 1,1%, στα 1.314,6 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες 1,1% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας σε χαμηλό ενός μήνα
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (07/02/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας σε χαμηλό ενός μήνα, καθώς η ενδυνάμωση του δολαρίου και η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων άσκησαν πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο.
Ο χρυσός δεν επωφελήθηκε σημαντικά από το πρόσφατο ισχυρό sell-off στη Wall Street, που σήμερα καταγράφει σταθεροποιητικές τάσεις, μία ημέρα αφότου οι τρεις μεγάλοι δείκτες ανέκαμψαν σημαντικά από το μίνι κραχ της Δευτέρας.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,1% ή 14,9 δολ., στα 1.314,60 δολ. ανά βαρέλι.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 9 Ιανουαρίου 2018, καθώς και για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε σχεδόν κατά 1%, στο 1,226 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,2% έναντι του γιεν, στα 109,3 γιεν.
Ώθηση στο δολάριο προσφέρουν οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, αν και ορισμένα μέλη της Fed έχουν αφήσει να εννοηθεί και μια τέταρτη.
O πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, δήλωσε σήμερα ότι η υποτονική αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ προσφέρει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα περιθώρια για μια αναβολή των αυξήσεων των επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2018, αν και ο ίδιος τόνισε ότι ακόμη θα μπορούσε να υποστηρίξει τρεις ή «ακόμη και τέσσερις» αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, αν ο πληθωρισμός και άλλα στοιχεία δείξουν ότι θα χρειάζεται.
Μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 αναμένεται κατά τη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ ο χρυσός τείνει να υποχωρεί όταν αυξάνονται οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ άσκησε και η απογοήτευση από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γερμανία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό».
Οι επενδυτές φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν θα το αναλάβει ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Martin Schulz, αλλά ο νυν δήμαρχος του Αμβούργου, Olaf Scholz.
«Υπήρχαν εικασίες ότι ο κ. Schulz θα ήταν ο επόμενος υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών της DZ Bank, Soeren Hettler.
«(Σε αυτό το σενάριο), η Γερμανία θα μπορούσε να ήταν πιο ευέλικτη όσον αφορά την οικονομική της κατάσταση και να δαπανά περισσότερα χρήματα», εκτίμησε ο ίδιος.
«Τώρα έχουμε κάποια αβεβαιότητα και πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου τα πράγματα γίνουν σαφή», πρόσθεσε.
«Για το ευρώ, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα...
Ο υπουργός Οικονομικών είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός για την κυβέρνηση», τόνισε ο Hettler.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης