Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vucic (Πρόεδρος Σερβίας): Θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια για την ένταξή μας στην ΕΕ

tags :
Vucic (Πρόεδρος Σερβίας): Θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια για την ένταξή μας στην ΕΕ
Vucic (Πρόεδρος Σερβίας): Θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια για την ένταξή μας στην ΕΕ
Ικανοποίηση εκφράζεται στο Βελιγράδι για τη στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγκρίθηκε χθες (6/2) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας A. Vucic σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα (7/2) στο Βελιγράδι με τον επίτροπο για τη Διεύρυνση G. Xan, εκτίμησε θετικά το γεγονός ότι δόθηκε η προοπτική να αποτελέσει μέλος της Ε.Ε. η Σερβία το 2025, όπως επίσης και ότι αναγνωρίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται για την επίτευξη των κριτηρίων σύγκλισης.
Ο Vucic επισήμανε ότι στην πορεία προς την Ε.Ε. θα χρειαστεί να ληφθούν και δυσάρεστες αποφάσεις: Να υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και την Κροατία και να υπογραφεί νομικά δεσμευτικό σύμφωνο με το Κόσοβο.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια, ανέφερε ωστόσο ότι κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί για το Κόσοβο θα τεθεί για έγκριση από τους πολίτες, σε δημοψήφισμα.
Συμπλήρωσε επίσης ότι «η πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν θα δεχθεί συμφωνία όπου μόνο η μία πλευρά χάνει τα πάντα και η άλλη κερδίζει τα πάντα».
Ο επίτροπος Xan ανέφερε ότι η Σερβία αυτή τη στιγμή έχει προβάδισμα έναντι των άλλων χωρών στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.
Επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να προχωρήσουν με πιο γρήγορο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και την πάταξη της διαφθοράς.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την επίλυση όλων των διαφορών με τους γείτονες και κυρίως με το Κόσοβο.
«Η υπογραφή νομικά δεσμευτικού συμφώνου με το Κόσοβο αποτελεί βασική προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η Σερβία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο G. Xan στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας A. Vucic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης