Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πολύ χαμηλό, στο 13,9%, το ποσοστό των Ελλήνων που αποκτούν σπίτι χωρίς δάνειο

tags :
DBRS: Πολύ χαμηλό, στο 13,9%, το ποσοστό των Ελλήνων που αποκτούν σπίτι χωρίς δάνειο
Η τάση στην Ελλάδα οφείλεται στο ήδη υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης
Πολύ χαμηλό, στο 13,9%, το ποσοστό των Ελλήνων που αποκτούν σπίτι χωρίς δάνειο, διαπιστώνει νέα έρευνα για την αγορά κατοικίας στην Ευρώπη από την DBRS.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατοικιών έχουν ανοδική τάση, αλλά αυτό δεν οδηγείται αναγκαστικά από μια μεγάλη αύξηση στον βαθμό ιδιοκατοίκησης.
Τα περισσότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη παρουσιάζουν καθοδική τάση (εάν και είναι οριακά).
Για το σύνολο της ζώνης του ευρώ, τα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιών ανέρχονται στο 66,5% από το 2016, καταγράφοντας μικρή αύξηση από το 2015.
Από τον πληθυσμό που ιδιοκατοικεί, το 27,9% κατέχει ένα σπίτι χρησιμοποιώντας υποθήκη ή άλλο δάνειο για τη χρηματοδότηση της αγοράς, ενώ το το 38,6% κατέχει εξολοκλήρου την κατοικία του.
Στο μερίδιο των ενοικιαστών, το 23,1% νοικιάζει σε τιμές αγοράς και το 10,5% με ενοίκιο χαμηλότερο από τα επιτόκια της αγοράς ή δωρεάν.
Για τις μεμονωμένες χώρες, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη σύνθεση των κατοικιών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν δει μείωση των ποσοστών ιδιοκατοίκησης (υποθηκευμένη ή οριστική).
Ωστόσο, υπάρχουν τρεις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις σε αυτό: η Πορτογαλία με 0,6% αύξηση, η Γαλλία με αύξηση 1,2% και οι Κάτω Χώρες με αύξηση 1,8%.
Άλλες αξιοσημείωτες πληροφορίες από τα στοιχεία της έρευνας είναι τα χαμηλά επίπεδα ιδιοκτησίας μέσω χρέους σε χώρες όπως η Ιταλία (15,9%), η Κύπρος (20,4%) και η Ελλάδα (13,9%), ιδίως λόγω των υψηλών ποσοστών ιδιοκτησίας στις χώρες αυτές, στο 72,3%, 72,5% και 73,9% αντίστοιχα.
Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι οι σκανδιναβικές χώρες, όπου οι κάτοικοι κάνουν σημαντική χρήση του χρέους για την αγορά σπιτιού.
Το πιο αξιοσημείωτο είναι οι Κάτω Χώρες με κυριότητα 61,0% (με υποθήκη ή δάνειο).
Άλλες αξιοσημείωτες αναφορές είναι η Σουηδία με 54,8%, η Δανία με 47,7%, και η Φινλανδία με 42,0%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης