Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Παραμένει η δραματική απειλή των NPLs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Φόβοι φούσκας στο real estate

Draghi: Παραμένει η δραματική απειλή των NPLs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Φόβοι φούσκας στο real estate
Η ΕΚΤ επικεντρώνει την προσοχή της σε τομείς των αγορών που μπορεί να δημιουργηθεί «φούσκα»
Τον κώδωνα του κινδύνου για το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, έκρουσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ 2016 για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Draghi τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση των NPLs προκειμένου οι τράπεζες να είναι απόλυτα θωρακισμένες έναντι οποιασδήποτε νέας κρίσης και ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ώστε να μην δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Το επίπεδο των NPLs συνεχώς μειώνεται την τελευταία τριετία αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας.
Θα πρέπει να γίνουν επιπλέον προσπάθειες τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι καλύτερη και να υπάρξει περαιτέρω μείωσή τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Draghi.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Brexit, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει ο χρηματοοικονομικός τομέας να προετοιμαστεί για τις όποιες συνέπειες αυτό θα έχει, αν και αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η ακριβής σχέση της Βρετανίας με την Ένωση.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στον τραπεζικό τομέα, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η δομή των ελεγκτικών αρχών, θα μειωθεί το ρίσκο και θα ενισχυθεί η σταθερότητα.
Τάχθηκε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της τραπεζικής ένωσης, αλλά και της δημιουργίας ενός κοινού συστήματος προστασίας καταθέσεων.
Υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά συγκεκριμένους τομείς του τραπεζικού κλάδου, καθώς εξ αυτών μπορεί να προέλθει η δημιουργία φούσκας.
Μεταξύ αυτών προτεραιότητα δίνεται στον τομέα του εμπορικού real estate αλλά και τις αγοράς κατοικιών ορισμένων κρατών αλλά και στην αγορά επιχειρηματικών ομολόγων, ιδιαίτερα για εταιρείες οι οποίες δεν έχουν ικανοποιητικό επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης