Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βηρυτό ο Καμμένος: Εξετάζουμε τρόπους για αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ Λιβάνου και Ελλάδας

Στη Βηρυτό ο Καμμένος: Εξετάζουμε τρόπους για αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ Λιβάνου και Ελλάδας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βηρυτό
Για ισχυρή βούληση της Αθήνας να προχωρήσει σε μια αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία με το Λίβανο έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βηρυτό.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τη Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» που βρίσκεται στον όρμο της Βηρυτού στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην επιχείρηση «UNIFIL».
Πιο αναλυτικά ο κ. Καμμένος τόνισε στις δηλώσεις του: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου για τη φιλοξενία και τη φιλία τους προς τη χώρα μου και τον ελληνικό λαό.
Με τον Εξοχότατο Υπουργό Άμυνας επιβεβαιώσαμε ακόμη μία φορά τους ισχυρούς και αέναους δεσμούς που μας ενώνουν από τις απαρχές του πολιτισμού.
Η παρουσία μας στο Λίβανο δεν είναι απλή διπλωματική αποστολή.
Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε το λαό αυτής της χώρας για το θάρρος του, την ανθρωπιά του και το πνεύμα ανεκτικότητάς του και για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη συνεισφορά του στις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο λαός του Λιβάνου, με το παράδειγμά του, δείχνει στον κόσμο ότι η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν μία περιοχή εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης.
Επιπλέον, ο λαός του Λιβάνου δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες θα έπρεπε να ενεργούν απέναντι στον πόνο των ανθρώπων, στα θύματα πολέμου και στην καταστροφή.
Σήμερα το πρωί είχα το προνόμιο να γίνω δεκτός από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μεταφέρω το σεβασμό και την εκτίμηση της ελληνική κυβέρνησης προς το λαό του Λιβάνου, καθώς και την απόφασή μας να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία.
Στη συνάντηση με τον συνάδελφό και φίλο μου Yaacoub El Sarraf, είχα την ευκαιρία να προσκαλέσω το Λίβανο να γίνει ενεργό μέλος των περιφερειακών σχεδίων συνεργασίας, να επαναλάβω την υποστήριξή μας στη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, μέσω αναβαθμισμένης ελληνικής συνεισφοράς στην Ναυτική Δύναμη UNIFIL, καθώς και την ετοιμότητά μας να μοιραστούμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου τη στρατιωτική τεχνογνωσία μας μέσω φοίτησης στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές, εκπαίδευσης και ασκήσεων.
Εξετάσαμε επιπλέον τρόπους για αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ Λιβάνου και Ελλάδας, καθώς και το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει να κινητοποιήσουμε περαιτέρω Οργανισμούς προς υποστήριξη του Λιβάνου.
Ως δείγμα της ισχυρής πολιτικής μας βούλησης να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας μονογράψαμε σήμερα μία Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας.
Κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα διεξαχθούν τρία μεγάλα διεθνή Συνέδρια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η ελληνική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τους διεθνείς και ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας να προσεγγίσουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Λιβάνου, το ζήτημα των προσφύγων, καθώς και τη σταθερότητα και την εδαφική του ακεραιότητα, ως αναπόσπαστα τμήματα του οικοδομήματος της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Είναι καθήκον όλων μας, των μελών της διεθνούς κοινότητας και των φίλων της Δημοκρατίας του Λιβάνου και του λαού της, να βεβαιωθούμε ότι η χώρα σας θα επιτύχει στην προσπάθειά της και θα ορίζει το πεπρωμένο της για τις επόμενες δεκαετίες.
Με τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου αρχίζουμε να χτίζουμε μία πολύ στενή διμερή συνεργασία, αλλά και τριμερή με την Κύπρο. Προσπαθούμε να χτίσουμε μαζί έναν άξονα σταθερότητας για την ευημερία όλης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Επισημαίνεται ότι ο κ. Καμμένος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Λίβανο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Στρατηγό Μ. Αούν, τον Πρωθυπουργό Σ. Χαρίρι, τον Πρόεδρο της Βουλής Μουσταφά Μπέρι και τον υπουργό Άμυνας Γιακούμπ Τιάντ Ελ Σαράφ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης