Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wieser: Υποτιμήσαμε το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος - Το Grexit του 2015 και η διαφορά με το 2012

Wieser: Υποτιμήσαμε το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος - Το Grexit του 2015 και η διαφορά με το 2012
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, o πρώην επικεφαλής του EWG, Thomas Wieser, επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit κατά τη διαπραγμάτευση του 2015
Στην ελληνική κρίση αλλά και στις διαπραγματεύσεις της περιόδου του 2015 αναφέρεται ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group με συνέντευξη του στους Financial Times.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα κατά το 2015 έφτασε ένα βήμα πριν το Grexit αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο εάν η Ελλάδα ήθελε να παραμείνει στο ευρώ, ενώ παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας υποτιμήθηκε.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αργότερα αυτόν τον μήνα, θα είναι η αρχή μίας νέας εποχής, καθώς θα είναι η πρώτη συνάντηση εδώ και έξι χρόνια που δεν θα έχει προετοιμαστεί από τον Wieser.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Wieser αποτέλεσε μία από τις φιγούρες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα της Ευρώπης για τη διάσωση του κοινού νομίσματος.
Όπως λέει, ήδη από το 2012 «υπήρχαν κάποιοι υπουργοί που ήταν πεπεισμένοι ότι θα ήταν καλύτερα εάν οι δρόμοι τους χωριστούν (με την Ελλάδα)» κάνοντας έτσι μια έμμεση αναφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Ενώ η ευρωζώνη «φλέρταρε» με το Grexit το 2012, ήρθε «πολύ πιο κοντά» στο ενδεχόμενο αυτό το 2015, στη διάρκεια των βασανιστικών διαπραγματεύσεων με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον Wieser, οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών περιόδων ήταν ότι το 2012 οι κίνδυνοι μετάδοσης του Grexit για τις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν πολύ μεγαλύτεροι και ότι το 2015 δεν ήταν καθόλου σαφές ότι η ίδια η Ελλάδα ήθελε να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Τέλος, ο Wieser παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και οι άλλοι υποτίμησαν το μέγεθος των προβλημάτων της Ελλάδας, αλλά τονίζει ότι ένα μεγάλο κούρεμα στους ιδιώτες πιστωτές στην αυγή της κρίσης θα μπορούσε να ήταν «κατακλυσμικό όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης