Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ετήσιες συνόδους με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα προτείνουν 12 χώρες της ΕΕ

Reuters: Ετήσιες συνόδους με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα προτείνουν 12 χώρες της ΕΕ
Δώδεκα χώρες της ΕΕ επιθυμούν να φέρουν τα έξι κράτη των δυτικών Βαλκανίων σε συναντήσεις της ΕΕ, ακόμη και πριν από την ένταξή τους στο μπλοκ
Δώδεκα χώρες της ΕΕ επιθυμούν να φέρουν τα έξι κράτη των δυτικών Βαλκανίων σε συναντήσεις πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και πριν από την ένταξή τους στο μπλοκ, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το «Reuters», σε μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του μπλοκ στην περιοχή.
Όπως αναφέρει το «Reuters», μετά από χρόνια παραμέλησης των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και επιδιώκοντας την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην ΕΕ έως το 2025.
Τώρα, 12 χώρες της ΕΕ - Αυστρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία - επιθυμούν να προχωρήσουν περαιτέρω και να προτείνουν ετήσιες συνόδους κορυφής της ΕΕ με τους ηγέτες της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου, της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, σύμφωνα με το έγγραφο.
Σε μια πρόταση δώδεκα σημείων που διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Ιανουαρίου, οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν επίσης να επιτρέψουν σε υπουργούς βαλκανικών κυβερνήσεων να συμμετάσχουν σε κορυφαίες συναντήσεις της ΕΕ για τομείς όπως το περιβάλλον, η υγεία, οι μεταφορές και η εξωτερική πολιτική.
Αυτό θα ξεπερνούσε τις ad-hoc συναντήσεις και τα υπουργικά γεύματα που η ΕΕ προσφέρει στους πλησιέστερους εταίρους της που δεν είναι μέλη της.
«Πρόκειται για μέτρα χωρίς κόστος που θα έχουν τεράστιο πολιτικό αντίκτυπο και θα συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας της ΕΕ στην περιοχή», αναφέρεται στην πρόταση, στην οποία καλούνται επίσης οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της ΕΕ να επισκέπτονται τα Βαλκάνια σε τακτική βάση.
Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τερματιστούν οι χρεώσεις περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας για τον πληθυσμό των 18 εκατομμυρίων στα Βαλκάνια, προσθέτουν.
Οι έξι χώρες θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό ως μελλοντικά μέλη.
Ωστόσο, εν μέσω ανησυχιών στις δυτικές πρωτεύουσες σχετικά με το κόστος ενός άλλου κύματος διεύρυνσης στα ανατολικά και με τη βραδεία πρόοδο των πολιτικών, δικαστικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή, πολλοί πολίτες στα Βαλκάνια αναρωτιούνται εάν θα ενταχθούν ποτέ.
Στη Σερβία, μόνο μια μικρή πλειοψηφία Σέρβων θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ σε ένα δημοψήφισμα, σύμφωνα με μια πρόσφατη κρατική δημοσκόπηση, από 73% το 2009.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το «Reuters», υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις.
Για παράδειγμα, η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, πρώην επαρχίας της.
Ορισμένα κράτη της ΕΕ αρνούνται επίσης να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία προσπαθεί να περιορίσει τους αυτονομιστές της Καταλονίας.
Παράλληλα, η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πάροχος κοινοτικών κονδυλίων για τις υποψήφιες χώρες, είναι επιφυλακτική στο να ανοίξει την πόρτα στις έξι χώρες, εκφράζοντας ανησυχίες για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά και ότι πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί το κράτος δικαίου.
Γερμανοί διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι είναι επιφυλακτικοί για τα επαναλαμβανόμενα λάθη που έγιναν το 2007 με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ να πιστεύουν ότι στις δύο χώρες επιτράπηκε να ενταχθούν στο μπλοκ προτού να είναι έτοιμες και ότι εξακολουθούν να πλήττονται από τη διαφθορά και την αδύναμη δικαιοσύνη.
Ωστόσο, η Βουλγαρία κατέχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου και επιθυμεί να προωθήσει την ένταξη των γειτόνων της στα Δυτικά Βαλκάνια, μέσω της διεξαγωγής μιας ειδικής συνόδου κορυφής στη Σόφια τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης