Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για το όνομα της Μακεδονίας

Financial Times: Οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για το όνομα της Μακεδονίας
Η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα βρίσκονται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια σε αντιπαράθεση για το ζήτημα της ονομασίας αναφέρει η βρετανική εφημερίδα
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή (4/2/2018) έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να έλθει σε συμβιβασμό με την ΠΓΔΜ για τη «Μακεδονία», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» ενώ ο 92χρονος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, η πιο γνωστή πολιτιστική μορφή της Ελλάδας, έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, προκειμένου να απευθύνει έκκληση για εθνική ενότητα για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτήρισε ως «απειλή για μας εδαφική ακεραιότητα».
«Υπάρχει μια Μακεδονία και είναι, ήταν και πάντα θα είναι ελληνική»,  σημείωσε ο Μίκης Θεοδωράκης τον  οποίο οι Financial Times χαρακτηρίζουν «πρώην αριστερό» και «ξεκάθαρο εθνικιστή».
Η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα βρίσκονται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια σε αντιπαράθεση για το ζήτημα της ονομασίας, αφού η «Μακεδονία» κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 από την καταρρέουσα Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.
Η Αθήνα προέβαλε αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι το όνομα συνεπάγεται εδαφική απαίτηση για την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα η χώρα είναι επίσημα γνωστή ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), αλλά περισσότερες από 120 χώρες την αναγνωρίζουν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», σημειώνουν οι Financial Times.
Η διαδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από ενώσεις Μακεδόνων και μια ομάδα συνταξιούχων στρατιωτικών αξιωματούχων, προσέλκυσε συμμετέχοντες από τη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας όπου το εθνικιστικό αίσθημα  είναι υψηλό, όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του πλήθους κυμαίνονταν από εκατοντάδες χιλιάδες έως και 1 εκατομμύριο.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έχει θέσει ως στόχο την επίλυση μιας από τις πιο δύσκολες διαμάχες εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Μια συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να άρει ένα μακροχρόνιο βέτο στις αιτήσεις της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης για ένταξη στην ΕΕ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης