Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν στην Αθήνα για το «Μακεδονικό»

Reuters: Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν στην Αθήνα για το «Μακεδονικό»
Η πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας  μετατράπηκε σε μια λαοθάλασσα  με μπλε και λευκές σημαίες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων
Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν σήμερα (4/2/2018) έξω από το Κοινοβούλιο στην Αθήνα, αναφέρει το Reuters για το μαζικό συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος.
Οι Έλληνες αντιδρούν στη χρήση όρου «Μακεδονία» σε οποιοδήποτε συμβιβασμό επιδιώκει η κυβέρνηση της Αθήνας με τη FYROM για τον τερματισμό της πολύχρονης αυτής διαμάχης.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, το 2018 για να διευθετήσουν τη διαμάχη, η οποία έχει απογοητεύσει τις προσδοκίες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας  μετατράπηκε σε μια λαοθάλασσα  με μπλε και λευκές σημαίες σε μία κινητοποίηση, που οι διοργανωτές υποστηρίζουν, πως ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση εδώ και δεκαετίες, ξεπερνώντας με διαφορά τις διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα, που επιβλήθηκε στην πληττόμενη από την κρίση χώρα. 
Η Ελλάδα διαμαρτύρεται για το όνομα της ΠΓΔΜ, επειδή η βόρεια περιοχή της φέρει το όνομα «Μακεδονία».
Ισχυρίζεται, πως η χρήση του ονόματος από τα Σκόπια, μαζί με τα επίμαχα άρθρα στο σύνταγμά της, συνεπάγονται εδαφικές αξιώσεις πάνω στην ελληνική γη.
Οι διαδηλωτές ανύψωσαν μια γιγαντιαία ελληνική σημαία πάνω από τη διαδήλωση, Κρατούσαν πανό με την ένδειξη «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία!» ενώ έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
«Είμαι εδώ για τη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι δική μας, είναι μέρος της Ελλάδας. Δεν θα τους αφήσουμε να την πάρουν από εμάς », δήλωσε η 72χρονη Περσεφόνη Πλατσουρή που κρατούσε μια ελληνική σημαία.
Η υπόθεση προκαλεί έντονα συναισθήματα στους Έλληνες που θεωρούν ότι η Μακεδονία, το αρχαίο βασίλειο που κυβερνήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πατρίδας και της κληρονομιάς τους.
Οι συζητήσεις επίσης ξαναρχίζουν σε μια ευαίσθητη στιγμή για μια χώρα που αγωνίζεται να βγει από τη χειρότερη κρίση του χρέους της εδώ και δεκαετίες και να ανακτήσει την κυριαρχία της στη χάραξη οικονομικής πολιτικής μετά από χρόνια λιτότητας που έχουν επιβάλει οι διεθνείς δανειστές.
Μεταξύ των ομιλητών  ήταν ο παγκοσμίως γνωστός συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε ότι η οκταετής οικονομική κρίση δεν έχει σαρώσει  την ιστορία της Ελλάδας από τις αναμνήσεις των ανθρώπων.
«Αν αφήνουμε τις πόρτες ανοιχτές σε ένα τραγικό ιστορικό ψέμα που θα έρθει αυτό θα παραμείνει για πάντα», είπε ο 93χρονος μουσικοσυνθέτης αριστερών πεποιθήσεων και σύμβολο αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία του 1967-1974.
Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας πρότεινε ένα σύνθετο όνομα, με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό για την ΠΓΔΜ και με μία χρήση.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται στη χρήση της «Μακεδονίας» σε οποιαδήποτε λύση.
Περίπου 300.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε  διαδήλωση στις 21 Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα της περιοχής της Μακεδονίας.
Το ζήτημα έχει επίσης επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του συμμάχου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το μικρό δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ, αναφέρει το Reuters.
 Η κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει 154 έδρες στο Κοινοβούλιο των 300 εδρών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης