Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE: Η Β. Κορέα κέρδισε 200 εκατ. δολ από απαγορευμένες εξαγωγές όπλων σε Συρία, Μιανμάρ

OHE: Η Β. Κορέα κέρδισε 200 εκατ. δολ από απαγορευμένες εξαγωγές όπλων σε Συρία, Μιανμάρ
Η Βόρεια Κορέα παραβίασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κερδίζοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια το 2017 από απαγορευμένες εξαγωγές εμπορευμάτων
Η Βόρεια Κορέα παραβίασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κερδίζοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια το 2017 από απαγορευμένες εξαγωγές εμπορευμάτων, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητων παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι επίσης κατηγορούν την Πιονγκγιάνγκ ότι προμήθευσε όπλα τη Συρία και την Μιανμάρ.
Η έκθεση προς την επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα είχε μεταφέρει άνθρακα σε λιμάνια, της Ρωσίας, της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Μαλαισίας και του Βιετνάμ, χρησιμοποιώντας κυρίως ψευδή έγγραφα που έδειχναν χώρες προέλευσης τη Ρωσία και την Κίνα, αντί της Βόρειας Κορέας.
Το 15μελές συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα από το 2006, στην προσπάθεια να πληγεί η χρηματοδότηση των πυρηνικών και βαλλιστικών πυραυλικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ, να απαγορευθούν οι εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και θαλασσινών και να περιοριστούν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντα ραφιναρισμένου πετρελαίου.
"Η Βόρεια Κορέα ήδη παραβιάζει τα πιο πρόσφατα ψηφίσματα εκμεταλλευόμενη τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού πετρελαίου, τους συνεργαζόμενους αλλοδαπούς, τα μητρώα των υπεράκτιων εταιρειών και το διεθνές τραπεζικό σύστημα", ανέφεραν οι παρατηρήσεις του ΟΗΕ στην έκθεση των 213 σελίδων.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι εφαρμόζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Συρία, Μιανμάρ
Οι παρατηρήσεις ανέφεραν ότι διερεύνησαν τη συνεχιζόμενη συνεργασία βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ Συρίας και Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 προηγουμένως ανεπιθύμητων αποστολών της Βόρειας Κορέας, μεταξύ του 2012 και του 2017, στο Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών της Συρίας, το οποίο επιβλέπει το πρόγραμμα χημικών όπλων της χώρας.
Η έρευνα έδειξε "περαιτέρω στοιχεία για εμπάργκο όπλων και άλλες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς αντικειμένων χρήσιμα σε προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και χημικών όπλων", γράφουν οι αναφορές των ΗΠΑ.
Έλεγξαν επίσης το φορτίο από δύο αποστολές της Βόρειας Κορέας που τα υπέκλεψαν δύο άγνωστες χώρες καθ 'οδόν προς τη Συρία.
Και οι δύο είχαν ανθεκτικά σε οξύ πλακάκια που θα μπορούσαν να καλύψουν μια περιοχή ίση με ένα βιομηχανικό έργο μεγάλης κλίμακας.
Μια χώρα, η οποία δεν αναγνωρίστηκε, δήλωσε ότι τα κατασχεθέντα φορτία μπορούν να "χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τούβλων για τον εσωτερικό τοίχο ενός χημικού εργοστασίου".
Η Συρία συμφώνησε να καταστρέψει τα χημικά της όπλα το 2013.
Ωστόσο, διπλωμάτες και επιθεωρητές, υποπτεύονται ότι η Συρία μπορεί να έχει διατηρήσει ή να αναπτύξει κρυφά χημικά όπλα.
Η αποστολή της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε μια αίτηση σχολιασμού της έκθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΟΗΕ δήλωσαν επίσης ότι μία χώρα, την οποία δεν κατονόμασαν, δήλωσε ότι είχε στοιχεία ότι η Μιανμάρ έλαβε συστήματα βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρειο Κορέα, μαζί με συμβατικά όπλα.
Η αποστολή της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης.

Απαγορευμένες εξαγωγές, εισαγωγές
Σύμφωνα με το ψήφισμα του 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προέβλεπε ανώτατες εξαγωγές άνθρακα και υποχρέωνε τις χώρες να αναφέρουν τις εισαγωγές άνθρακα της Βόρειας Κορέας στην επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου.
Στη συνέχεια απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα στις 5 Αυγούστου 2017.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ εξέτασαν 16 μεταφορές άνθρακα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, 5 σε λιμένες της Ρωσίας, της Κίνας, της Μαλαισίας και του Βιετνάμ.
Είπαν ότι η Μαλαισία ανέφερε μία αποστολή στην επιτροπή του συμβουλίου και οι υπόλοιπες 15 αποστολές παραβίασαν κυρώσεις.
Μετά την απαγόρευση του άνθρακα στις 5 Αυγούστου 2017, οι παρατηρητές του ΟΗΕ διερεύνησαν 23 αποστολές άνθρακα σε λιμάνια της Ρωσίας, της Κίνας, της Νότιας Κορέας και του Βιετνάμ.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ ανέφεραν ότι αυτές οι αποστολές "αποτελούν παραβίαση του ψηφίσματος, εάν επιβεβαιωθούν".
"Η Β. Κορέα συνδυάζει παραπλανητικά μοτίβα πλοήγησης, σήματα χειρισμού, μεταφορτώσεις καθώς και δόλια τεκμηρίωση, για να αποκρύψουν την προέλευση του άνθρακα", ανέφεραν οι παρατηρήσεις.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ "διερεύνησαν επίσης τις περιπτώσεις μεταφοράς παραπροϊόντων πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο και διαπίστωσαν ότι το δίκτυο πίσω από αυτά τα πλοία βασίζεται κυρίως στην επαρχία της Ταϊβάν της Κίνας".
Οι παρατηρήσεις ανέφεραν ότι μία χώρα, την οποία δεν ονόμασαν, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει τέτοιες μεταφορές από τα λιμάνια της Wonsan και Nampo και στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Κίτρινης Θάλασσας και της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας μεταξύ Οκτωβρίου 2017και Ιανουαρίου 2018.
Σύμφωνα με την έκθεση, αρκετές πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες δεν κατονομάζονται, διερευνώνται για ρόλους στην αλυσίδα εφοδιασμού των πετρελαϊκών προϊόντων, που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης