Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε - Σήματα πώλησης εκπέμπει η Wall Street - Τι αναφέρουν 11 οίκοι

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε - Σήματα πώλησης εκπέμπει η Wall Street - Τι αναφέρουν 11 οίκοι
Έντεκα οίκοι προειδοποιούν με κάθε τρόπο ότι η bull market της Wall Street που ήδη μετρά 9 χρόνια ζωής βαίνει προς το τέλος της
Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη διόρθωση της Wall Street που θα κλυδωνίσει τις αγορές παγκοσμίως και θα ξυπνήσει τις εφιαλτικές μνήμες του 2008;
Έντεκα οίκοι προειδοποιούν με κάθε τρόπο ότι η bull market της Wall Street που ήδη μετρά 9 χρόνια ζωής βαίνει προς το τέλος της.
Και αυτό το τέλος μπορεί να είναι εφιαλτικό…
Καμία διόρθωση μετά από τόσο μεγάλη bull market δεν θα είναι αναίμακτη, αναφέρουν οι αναλυτές, που προσπαθούν να προειδοποιήσουν με κάθε τρόπο για την πορεία των αμερικανικών αγορών.
Αλλά πάλι... όσο η τρέχουσα και πολυετής bull market έχει διαψεύσει πολλάκις τους αναλυτές, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στις ήξεις αφίξεις όταν ρωτιούνται για το πως εκτιμούν ότι θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές εντός του 2018.
Ωστόσο, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, όποιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα για το αν η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας είναι τέτοια που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό «καύσιμο» για την άνοδο των διεθνών αγορών, τότε γνωρίζει και την απάντηση για το αν έλθει ή όχι η μεγάλη διόρθωση.

Bank of America: Γεγονός... - Ενεργοποιήθηκε το σήμα πώλησης στη Wall Street!

Την περασμένη Παρασκευή (26/1), όταν ο S&P 500 κατέρριψε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, την τελευταία ώρα συναλλαγών κατέρρευσε ανεξήγητα.
Τότε, σύμφωνα με την Bank of America, δόθηκε το "Μεγαλύτερο Σήμα Πώλησης την τελευταία 5ετία".
Ο επικεφαλής επενδύσεων της Bank of America, Michael Hartnett, επιβεβαιώνει μάλιστα στο τελευταίο του δελτίο ότι ο δείκτης που καταρτίζει η αμερικανική τράπεζα για το συναίσθημα της αγοράς έδωσε επισήμως ένα σήμα "sell" στις 30 Ιανουαρίου.
Επίσης, τόνισαν ότι το 98% των παγκόσμιων αγορών μετοχών διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 200 ημερών, αν και προειδοποίησαν ότι μια διόρθωση είναι πλέον όλο και πιο πιθανή.
Ο δείκτης «Bull & Bear» της BAML στέλνει τώρα προειδοποιητικά σήματα υπερθέρμανσης, διαπραγματευόμενος στις 7,9 μονάδες, οριακά κάτω από τις 8 μονάδες - επίπεδο στο οποίο η BAML συνιστά στους επενδυτές να πουλήσουν.
Είναι το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Μάρτιο του 2013.
Οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι μια αναστροφή της πρόσφατης αποδυνάμωσης του δολαρίου θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια απότομη διόρθωση.













Citigroup: Έως τα μέσα του 2019 θα σημειωθεί κραχ με πτώση 50% στις μετοχές διεθνώς

Μέχρι τα μέσα του 2019 θα υπάρξει μεγάλης κλίμακας βίαιη διόρθωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση έως και 50% στις μετοχές διεθνώς αναφέρει η Citigroup σε ειδική ανάλυση της.
«Μέχρι τα μέσα του 2019, οι μετοχές αντιμετωπίζουν σοβαρότατο κίνδυνο δραματικής μείωσης σχεδόν κατά 50% για να συμβαδίσουν με τη συρρίκνωση του ενεργητικού των κεντρικών τραπεζών.
Όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία αρχές 2017 σημειώθηκε ρεκόρ αύξησης των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών κατά 2 τρισεκ. δολάρια και αναμένεται να αλλάξει άρδην η τάση έως τα μέσα του 2019.
Πάντως για το ζήτημα αυτό δεν προειδοποιεί μόνο η Citigroup.
Ο οικονομολόγος Matt King της Citigroup, ο Jim Reid της Deutsche bank, ο Barnaby Martin της BofA έχουν αναλύσει πως ιστορικά οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων συσχετίζονται έντονα με τις αλλαγές στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών, μέχρι τώρα ανοδικά καθώς αυξάνονταν ισολογισμοί και μαζί και οι αξίες μετοχών και ομολόγων.
Το βασικό ερώτημα για το 2018 είναι εάν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου π.χ. μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια υψηλών αποδόσεων θα παρουσιάζουν την ίδια συσχέτιση με την μείωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών…δηλαδή υποχωρούν οι μετοχές και τα ομόλογα.
Ήδη καταγράφονται ορισμένα σημαντικά ποιοτικά στοιχεία που χρήζουν προσοχής.
Οι εισροές ενώ γενικά παρέμειναν ισχυρές, υπήρξε μια εκπληκτικά απότομη και επίμονη εκροή από τα αμερικανικά funds υψηλών αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτές οι εκροές ήταν έντονα στα αμερικανικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων που έφθασαν έως το 2,67%, το υψηλότερο επίπεδο  από το 2014.
Η J P Morgan επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες εκροές από ομόλογα και αμερικανικά ETF χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Με βάση την Citigroup ένας από τους λόγους για τους οποίους υπήρξε μια δραματική αύξηση των μετοχών αρχές 2018 διεθνώς αποδίδεται στην στρατηγική των κεντρικών τραπεζών.
Οι επενδυτές αγοράζουν πολύ έντονα όπως αποδεικνύει η παρελθούσα εμπειρία όταν οι αγορές έχουν φθάσει στο απόγειο τους.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι πλησιάζει το τέλος και αγοράζουν για να προλάβουν το τελευταίο ράλι....πρν ξεσπάσει η καταιγίδα.
Ταυτόχρονα ενώ ο ρυθμός μεταβολής - των περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών έχει μειωθεί απότομα πτωτικά τους τελευταίους 18 μήνες, η πρόσφατη ώθηση των αγορών θα πρέπει να αποδοθεί στην εμπλοκή της Κίνας που αγοράζει συνάλλαγμα.
Αυτή η "παρέμβαση", καθώς και οι πρόσφατες έντονες αγορές  συνέβαλαν ώστε οι χρηματιστηριακές αγορές, να σημειώσουν ράλι ενώ η αγοραστική μανία ήταν ανάλογη με την περίοδο πριν από τη συντριβή του 1987 και του 2008.







https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/central%20bank%20rolling.jpg

TD Securities: Οι παραδοσιακές τάσεις στις αγορές έχουν αρχίσει να καταρρέουν

Για ανατροπή στις χρηματοοικονομικές αγορές κάνουν λόγο αναλυτές υποστηρίζοντας ότι έχουν πάψει να υφίστανται οι παραδοσιακοί συσχετισμοί.
Ως γνωστόν, οι αποδόσεις ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα λόγω των προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια και άνοδο του πληθωρισμού.
Ωστόσο, ενισχύθηκαν και τα χρηματιστήρια, κάτι που σημαίνει ότι η συνήθης αντίστροφη σχέση μεταξύ αποδόσεων ομολόγων και μετοχών έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.
«Εκτιμώ ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους συσχετισμούς να καταρρέουν ή ενδεχομένως να μην είναι τόσο σταθεροί όσο ήταν» δήλωσε ο Richard Kelly υψηλόβαθμο στέλεχος της TD Securities.
«Μπορούμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα στο δολάριο και στα εμπορεύματα όπου αυτοί οι συσχετισμοί δεν είναι τόσο ισχυροί όσο ήταν» πρόσθεσε ο ίδιος.
Συνήθως, οι τιμές των εμπορευμάτων κινούνται αντίστροφα προς το δολάριο.
«Αυτή η σχέση κατέρρευσε στα τέλη του 2016 και αυτή η κατάσταση έχει διατηρηθεί» δήλωσε ο αναλυτής.
Πάντως, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στις αγορές ως αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων αλλά όλα εξαρτώνται από το ποιος θα είναι βασικός παράγοντας-οδηγός εκείνη τη στιγμή.

MarketWatch: Ανησυχητικό το γεγονός ότι οι επενδυτές στη Wall Street κάνουν πάρτι όπως το 1969

Πιο υπεριτιμημένες από ό,τι ήταν μισό αιώνα πριν, το 1969, είναι πλέον οι μετοχές στη Wall Street, όπως προκύπτει από τον δείκτη VLMAP της Value Line.
Σύμφωνα με το MarketWatch, o εν λόγω δείκτης μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για το timing στην αγορά, καθώς στέλνει μήνυμα για αύξηση της έκθεσης στο χρηματιστήριο όταν είναι πάνω από τα μέσα επίπεδα και μείωση της έκθεση όταν είναι κάτω από τον μέσο όρο, όπως τώρα.
Αυτή τη στιγμή ο VLMAP είναι στο 20%, πολύ χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όσο της τάξης του 75%.
Στο κατώτατο σημείο της bear αγοράς τον Μάρτιο του 2009, ο VLMAP ήταν στο 185%.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο VLMAP υποχωρεί κάθε φορά που οι τιμές ενισχύονται χωρίς ταυτόχρονη αύξηση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της κερδοφορίας μιας εταιρείας και αντίστροφα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλα κινούνται καλά, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται ενόψει μιας χαμηλής ανάγνωσης για το VLMAP.
Αλλά η απόδειξη για overvaluation συνεχίζει να υπάρχει.
Κάποια στιγμή το βάρος αυτή της απόδειξης θα είναι μεγάλο ακόμα κι γι' αυτή την bull αγορά.

Barclays: Αρχίζουμε να νοιώθουμε όπως την περίοδο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

Οι ξαφνικές αλλαγές στη μεταβλητότητα και τη νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τα χρηματιστήρια τα επόμενα χρόνια, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Jes Staley.
Μιλώντας στο World Economic Forum, ο Staley επεσήμανε ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θυμίζουν κάπως την πορεία προς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008.
«Οι αποτιμήσεις των asset όπως και τα χρηματιστήρια είναι σε υψηλά όλων των εποχών, κάθε μεγάλη βιομηχανία ανά τον κόσμο πέρυσι αναπτύχθηκε κατά περισσότερο από 20%, η μεταβλητότητες είναι σε ιστορικά χαμηλά» επεσήμανε ενώ πρόσθεσε ότι οι traders στοιχηματίζουν ότι η μεταβλητότητα θα κινηθεί ακόμα χαμηλότερα.
«Έτσι εάν έχεις πολλές short θέσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κάτι σκάσει, η ταχύτητα της ανάκαμψης θα μπορούσε να είναι κάτι που θα πρέπει προσέξουμε» είπε.
Ο Staley δήλωσε στο CNBC ότι δεδομένου του υψηλού χρέους ανά τον κόσμο και κυρίως μεταξύ των αναδυόμενων αγορών όπου το χρέος σε δολάριο έχει αυξηθεί δραματικά, πολλές οικονομίες κινδυνεύουν σε περίπτωση ξαφνικών αλλαγών στις χρηματοοικονομικές συνθήκες.
«Εάν τα επιτόκια μεταβληθούν γρήγορα, η μεταβλητότητα θα κινηθεί γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρηματοοικονομική αγορά τα επίπεδα δύο χρόνια» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι όλο αυτό μοιάζει λιγάκι με το 2006.

Goldman Sachs: Αγοραστική ευκαιρία η επόμενη διόρθωση στις αγορές - Αναμένεται υποχώρηση 10% με 20%

Για επικείμενη διόρθωση στις αγορές κάνει λόγο η Goldman Sachs υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούν αγορά ευκαιρία.
Ειδικότερα, οι αναλυτές στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένουν υποχώρηση της τάξης του 10% με 20% στις τιμές των μετοχών τους επόμενους μήνες.
O δείκτης της Goldman για τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο έχει ενισχυθεί κοντά σε ιστορικό υψηλό, σηματοδοτώντας μια απότομη άνοδο στις αισιοδοξία των επενδυτών, ενώ οι traders εφησυχασμένοι όσον αφορά τους πολιτικούς κινδύνους όπως οι εκλογές στην Ιταλία.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας bear αγοράς θεωρείται χαμηλός, καθώς η ισχυρή και συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη αποτελεί ένα λόγο ώστε οι επενδυτές να παραμείνουν bullish.
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει διάρκεια ή ότι θα μετατραπεί bear αγορά» αναφέρει σε ανάλυση του ο Peter Oppenheimer επισημαίνοντας ότι «ιστορικά υπάρχουν πολλά παραδείγματα διορθώσεων μικρής διάρκειας και που δεν έχουν εξελιχθεί σε bear αγορές που συνήθως συνδέονται με οικονομική αδυναμία».
Η Goldman Sachs που παραμένει overweight στις μετοχές παγκοσμίως, προσδιορίζει την bear αγορά ως μια υποχώρηση της τάξης του 20% ή και περισσότερο.

Phoenix Capital: Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι έτοιμες να… διαλύσουν τις αγορές

Την εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να διασώσουν τις οικονομίες για τις οποίες είναι υπεύθυνες, είναι έτοιμες να οδηγήσουν σε πτώση τις μετοχικές αγορές, τονίζει σε report της η Phoenix Capital.
Όπως αναφέρει οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές στις οποίες οφείλεται η υψηλή ρευστότητα που καταγράφεται στις μετοχικές αγορές.
Αυτό, όμως, που φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει οι επενδυτές είναι ότι η εν λόγω τακτική των κεντρικών τραπεζών είναι πολύ κοντά στο τέλος της.
Αιτία το γεγονός ότι η αέναη παροχή ρευστότητας έχει ενισχύσει τον πληθωρισμό.
Όχι αυτόν που ανακοινώνεται επισήμως, αλλά τον πραγματικό πληθωρισμό, η πορεία του οποίου καταγράφεται με τον καλύτερο τρόπο στις αγορές ομολόγων.
Όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός αυξάνονται και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Το αποδεικνύει η πορεία της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.
Την ίδια ώρα ο χρέος σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκε κατά 60 τρις. δολάρια το 2017 και μάλιστα σε μία περίοδο που τα επιτόκια βρίσκονταν κοντά ή ακριβώς στο μηδέν.

Long-Term US Dollar Chart in Trouble

«Μία κατάρρευση του δολαρίου θα επιφέρει μία πληθωριστική κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Και αυτό θα αποτελέσει το τέλος του παιχνιδιού για τις κεντρικές τράπεζες.
Γιατί;
Τα ομόλογα διαπραγματεύονται με βάση τον πληθωρισμό.
Εάν ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι αποδόσεις ακολουθούν.
Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν.
Και όταν οι τιμές των ομολόγων υποχωρήσουν, η μαζική “φούσκα” του χρέους θα αρχίσει να σκάει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος έχει προσθέσει χρέη άνω των 60 τρισεκ. δολαρίων από το 2007, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων και των QE», καταλήγει η Phoenix, παραθέτοντας τις αποδόσεις των κύριων κρατικών ομολόγων.

US Treasury Yields Breaking Out

German Bund Yields Continue to Rise

Japanese Government Bonds Yields Rising Too!

Ως εκ τούτου οι κεντρικές τράπεζες έχουν δύο επιλογές:
1.  Είτε να αφήσουν τις μετοχές να υποχωρήσουν, παρά τα παράπονα που θα ακούσουν από τη Wall Street
2. Ή να αφήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων να συνεχίσουν την εκρηκτική τους πορεία, κάτι που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τη Phoenix Capital οι κεντρικές τράπεζες θα επιλέξουν την πρώτη εναλλακτική λύση.

KKR: Στο 100% η πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία σε ορίζοντα 24 μηνών

Για 100% πιθανότητα ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ σε ορίζοντα 24 μηνών κάνει λόγο το αμερικανικό επενδυτικό fund ΚΚR.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, είναι γνωστό ότι το βασικό σενάριο του KKR έκανε λόγο για μέτρια οικονομική επιβράδυνση το 2019.
Ωστόσο, η επίδραση των φορολογικών περικοπών το 2018, επαναφέρει το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης ύφεσης για την αμερικανική οικονομία.
Σε ορίζοντα 12 μηνών η πιθανότητα ύφεσης είναι περιορισμένη, ωστόσο σε διάστημα 24 μηνών το ρίσκο αυξάνεται δραματικά.
Η αυξημένη πιθανότητα ύφεσης συνδέεται με το αμερικανικό δολάριο, τις αποδόσεις των ομολόγων, το αυξημένο εργατικό κόστος, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις κατασκευές.





Η εκτίμηση για ύφεση δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς η αμερικανική οικονομία διανύει την τρίτη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο ανάπτυξης στην ιστορία της.



Όσον αφορά τη Wall Street, το KKR προειδοποιεί ότι οι τρέχουσες τιμές πολλών assets διαπραγματεύονται σε επίπεδα που δεν μπορούν να στηρίξουν οι οικονομικές συνθήκες.
Για παράδειγμα ο δείκτης S&P στη Wall Street καταγράφει κέρδη εδώ και εννέα χρόνια, παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ ήταν ανεπαρκής.



Banco Santander: Υπάρχει κίνδυνος αναταραχής στη Wall Street αλλά όχι πριν το 2019

Τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για μείωση των κινήτρων τόνωσης της οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην αγορά, αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί εντός του 2018, δήλωσε στο CNBC ο πρόεδρος της Banco Santander.
Καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύεται και ο πληθωρισμός ανακάμπτει από τα επίπεδα κρίσης, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Fed έχουν αρχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων ή τη μείωση των αγορών ομολόγων.
«Είχαμε 10 χρόνια ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η Ισπανία αναπτύσσεται επί τέσσερα-πέντε έτη, η Λατινική Αμερική είναι λίγο πίσω.
Οπότε, ναι, υπάρχει η πιθανότητα, καθώς πάμε προς την έξοδο του QE να σημειωθεί κι αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί» δήλωσε η πρόεδρος Ana Botin, της Satander.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό είναι πιο πιθανό το 2018 παρά το 2018.
«Εάν κοιτάξεις τους επόμενους 12 μήνες, είμαστε ήδη στο τέλος του Ιανουαρίου, οπότε αυτή η αναταραχή στην αγορά είναι πιο πιθανή για το 2019» τόνισε.

Julius Baer: Στη Wall Street αναμένεται διόρθωση 15% εντός του 2018 - Υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι

Την εκτίμηση ότι η αγορά θα σημειώσει διόρθωση και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν υποχώρηση της τάξης του 15% φέτος (σσ. 2018) εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, Bernhard Hodler.
«Γενικά, πιστεύω αργά ή γρήγορα θα σημειωθεί διόρθωση - Ελπίζουμε ότι θα είναι της τάξης του 2%, 10%, 15%, μια άλλη πιο μεγάλη, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή εντός του 2018» δήλωσε ο Hodler.
Ο ίδιος αναγνώρισε την τρέχουσα καλή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι πολύ καλή το 2018.
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι «υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί κίνδυνοι και απειλές από τον προστατευτισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης