Τελευταία Νέα
Οικονομία

Franks (ΔΝΤ): Δεν είναι απαραίτητο ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος όλα θα είναι καλά

Franks (ΔΝΤ): Δεν είναι απαραίτητο ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος όλα θα είναι καλά
Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Jeffrey Franks, φαίνεται επιφυλακτικός σχετικά με τη μετά-μνημόνιο εποχή στην Ελλάδα
Στην ανάγκη για περαιτέρω μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία αναφέρθηκε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Jeffrey Franks.
Σε δηλώσεις του στο Reuters, o Franks εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τη μετά-μνημόνιο εποχή στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αίσθηση εφησυχασμού πως ακόμα κι αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί φέτος (σσ. 2018) όλα θα είναι καλά για πάντα».
Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων της και την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που σημείωσε πρόσφατα, ενώ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν θεώρησε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέτρα λιτότητας φέτος (2018).
Παρ' όλα αυτά, όμως, ο Franks δήλωσε ότι ακόμα χρειάζονται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία.
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, William Murray, ξεκαθάρισε χθες (1/2/2018) ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία την ελληνική οικονομία και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, κάτι που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του Ταμείου για κάθε χώρα-μέλος του.
Όσο για το εάν για την Ελλάδα υπάρχει ένα «καλό σενάριο» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, ο κ. Murray απάντησε μάλλον με αρκετή δόση χιούμορ αλλά και με σαφές υπονοούμενο: «Η διαφορά μεταξύ ενός ευτυχισμένου τέλους και ενός δυστυχισμένου τέλους είναι που... κάνεις το μοντάζ, σωστά;».
Παράλληλα ο κ. Murray ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει κατ' αρχήν συμφωνηθεί μεταξύ ΔΝΤ και Αθήνας, αν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο πρόσφατο Eurogroup του Ιανουαρίου 2018 θα βοηθήσουν ώστε να επιταχυνθούν οι τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
«Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί από το ΔΝΤ πριν το Ταμείο είναι απόλυτα έτοιμο να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Murray.
Ως είθισται επανέλαβε τη γνωστή φρασεολογία του Ταμείου ότι για να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι:
α. συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και
β. ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης