Τελευταία Νέα
Οικονομία

Costello (Κομισιόν): Μεγάλη πρόκληση η πορεία της Ελλάδας μετά τα Μνημόνια

Costello (Κομισιόν): Μεγάλη πρόκληση η πορεία της Ελλάδας μετά τα Μνημόνια
Υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα
Ισχυρό πλαίσιο εποπτείας για αρκετά χρόνια και μεταρρυθμίσεις για ακόμα δέκα έτη θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Declan Costello, μιλώντας χθες σε ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη.
Όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα», ο Costello δήλωσε ότι «η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξέλθει επιτυχώς του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», επικαλούμενος στοιχεία όπως η ανάκαμψη (2,5% το 2018), η βελτίωση στα spread των ομολόγων και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής προσαρμογής χάρη στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Ομως, τόνισε, «υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».
Η πραγματική πρόκληση δεν είναι αν η Ελλάδα βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα, αλλά «να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, είπε ο Costello, κάποιες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί, όπως το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ή η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να γίνει, όμως στην περίπτωση των «βαθιών και καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα χρειαστούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν».
Αρκετό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας θα χρειαστεί και η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τη φορολογική πολιτική (συλλογή φόρων κ.λπ.).
«Η τεχνική εφαρμογή των μέτρων για την αποτελεσματική απόδοση της φορολογικής πολιτικής θα χρειαστεί κάπου πέντε χρόνια για να υλοποιηθεί πλήρως» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, δίνοντας εμμέσως το στίγμα για τις δεσμεύσεις που θα περιλαμβάνει το πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί μετά τη λήξη του προγράμματος.
Δεν αποκλείεται οι δεσμεύσεις να αφορούν και το πεδίο της είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν 2 εκατ. οφειλέτες, με μόλις το 50% να έχει υποχρεωθεί σε τακτοποίηση των οφειλών από σχεδόν μηδενικό ποσοστό το 2015. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χρειάζεται καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Εκτός από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική πολιτική οι δεσμεύσεις της «επόμενης μέρας» θα αφορούν και το μέτωπο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, και ειδικότερα το Κτηματολόγιο ή το άνοιγμα των αγορών δικτύων, όπως της ενέργειας.
«Χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια σταθερής υλοποίησης για να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο» επισήμανε.
Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, παρότι έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο πρόοδος, είπε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.
Προέβλεψε πάντως ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 ή μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ εκτίμησε ότι το στρατηγικό σχέδιο για τις αλλαγές σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ «θα χρειαστεί γύρω στα τρία με πέντε χρόνια».
Σχετικά με τις τράπεζες, επισήμανε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο και ότι υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν σε 60 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Ομως παραδέχτηκε, δείχνοντας την πίεση που έχουν δεχτεί οι δανειολήπτες τον τελευταίο καιρό, ότι μόλις τους τελευταίους έξι μήνες βλέπουμε κάποια πρόοδο με σοβαρό τρόπο και εκτίμησε ότι η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών θα χρειαστεί ακόμη δύο χρόνια.
Για το ζήτημα του χρέους, η ανάλυση βιωσιμότητάς του, στην οποία συμφώνησαν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ και η οποία περιλήφθηκε στην πρόσφατη έκθεση συμμόρφωσης της τρίτης αξιολόγησης, έδειξε, σύμφωνα με τον Costello, ότι «χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να κατασταθεί το χρέος βιώσιμο».
Εδειξε, μάλιστα, προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής ως μέτρου ελάφρυνσης ανάλογα με το ύψος της ανάπτυξης, βάσει της απόφασης για την εφαρμογή της γαλλικής πρότασης.
«Είναι εφικτό να έχουμε βιώσιμο χρέος, αλλά χρειάζονται κάποια επιπλέον μέτρα» δήλωσε, ευθυγραμμίζοντας υπό μια έννοια τη θέση της Κομισιόν με αυτή του ΔΝΤ και παρακάμπτοντας - για πρώτη φορά - την προϋπόθεση «εφόσον χρειαστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης