Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Ενέκρινε η Γερουσία το νομοσχέδιο για το Ολοκαύτωμα παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Πολωνία: Ενέκρινε η Γερουσία το νομοσχέδιο για το Ολοκαύτωμα παρά τις διεθνείς αντιδράσεις
Απομένει η υπογραφή του προέδρου της Πολωνίας, Andrzej Duda
Με 57 ψήφους υπέρ και 23 κατά ενέκρινε η Γερουσία της Πολωνίας το νομοσχέδιο, το οποίο επιχειρεί να προστατεύσει την εικόνα της χώρας κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος αλλά παράλληλα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ απηύθυναν προειδοποίηση σε πολύ υψηλούς τόνους με το State Department να αναφέρει ότι αυτός ο νόμος θα έχει συνέπειες, κάνοντας λόγο για «επιπτώσεις για τα συμφέροντα και τις στρατηγικές σχέσεις της Πολωνίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ», ενώ το Ισραήλ κατηγορεί την Πολωνία ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία και ότι αρνείται το Ολοκαύτωμα.
Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, απομένει μόνο να υπογραφτεί από τον Πολωνό Πρόεδρο, Andrzej Duda.
Το σχέδιο νόμου μετατρέπει τη χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» από Πολωνούς αλλά και ξένους σε ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, όπως επίσης και κάθε δημόσια εκφορά της άποψης ότι «το πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος» είχαν ρόλο συνεργών των ναζί στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο κατεχόμενο πολωνικό έδαφος στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα, ποινικοποιεί την άρνηση του ρόλου της Ουκρανίας στη σφαγή των Πολωνών που διαπράχθηκε το διάστημα 1943-1944 στο Βόλιν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης