Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε EWG 8/2 και Eurogroup 19/2 η γαλλική πρόταση για το χρέος – Νέα έκθεση DSA από τον ESM για να «επιβιβαστεί» το ΔΝΤ

Σε EWG 8/2 και Eurogroup 19/2 η γαλλική πρόταση για το χρέος – Νέα έκθεση DSA από τον ESM για να «επιβιβαστεί» το ΔΝΤ
Τα πρώτα συμπεράσματα της επιτροπής θα παρουσιαστούν στην συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας στις 8/2
Στην «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων - μέτρων του μεταμνημονιακού προγράμματος που θα οδηγούν σε πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 στοχεύει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις  που έχει ξεκινήσει με τους δανειστές και στις οποίες έχει προστεθεί και το γαλλικό μοντέλο ελάφρυνσης του χρέους.
Ειδικά το θέμα της ελάφρυνσης στη βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχει αναλάβει επιτροπή του Euro Working Group – EWG.
Τα πρώτα συμπεράσματα της επιτροπής θα παρουσιαστούν στην συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας την 8η Φεβρουαρίου του 2018, πριν το ζήτημα αυτό φθάσει να συζητηθεί στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου 2018.
Η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 για τα μέτρα ελάφρυνσης προβλέπει ότι η επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων θα είναι από 0 έως και 15 έτη.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέκταση των λήξεων θα κινηθεί από 10 έως και 15 έτη εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερος των προβλέψεων.
Ωστόσο το «πέναλτι» σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα αυστηροποιούνται οι κανόνες επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας με αυξημένες δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Επειδή, όμως, η επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα απαιτούνται ταυτόχρονα και χαμηλότερα επιτόκια και όχι μόνο σταθερά σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.
Πηγές από την ευρωζώνη προαναγγέλλουν νέες αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA), πάνω στις οποίες θα βασιστούν οι προτάσεις - σενάρια με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ μέσω αυτών των εκθέσεων θα επιχειρηθεί να «γεφυρωθούν» οι διαφορές που χωρίζουν την ευρωζώνη με το ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας για να μπορέσει το Ταμείο να «επιβιβαστεί» πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα - το οποίο ποτέ δεν διαφώνησε για το γαλλικό μοντέλο ελάφρυνσης.
Στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου 2018 θα εξετασθεί και το πλαίσιο το οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο.
Στόχος τη ελληνικής πλευράς είναι στο νέο Πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες οι μεταρρυθμίσεις να έχουν καθαρά  ελληνική «σφραγίδα» έτσι ώστε να υπάρξει ένας σημαντικός βαθμός ελευθερίας για μέτρα ελάφρυνσης προς τους πολίτες και αναπτυξιακές πολιτικές, μακριά από το βλέμμα των δανειστών.  
Από την άλλη στο σχέδιο θα ενσωματώνονται υποχρεωτικά οι δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022 πλην όμως η στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φέρει την υπογραφή της Αθήνας. Εκτιμάται ότι  με αυτόν τον τρόπο οι αγορές λαμβάνουν θετικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα «εξέρχεται μια χαρά» από τα μνημόνια, ενώ θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, παραμένοντας όμως σε καθεστώς εποπτείας.
Όπως είπε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτο, η κυβέρνηση αναμένει καθαρή έξοδο από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο και δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή.
Επίσης, η χώρα χτίζει το δικό της κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους έως 19 δισ. ευρώ με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων και τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης