Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΚΕ: Ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας εντός Φεβρουαρίου

ΙΚΕ: Ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας εντός Φεβρουαρίου
Οι ΙΚΕ είναι περισσότερο γνωστές ως οι εταιρείες του... ενός ευρώ
Μέσα στο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την σύσταση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), που είναι γνωστές και ως οι εταιρείες του ενός ευρώ, ενώ σταδιακά ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος θα αφορά όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων και θα διασυνδεθεί το σύστημα και με το ΤΑΧΙS.
Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους και εστίασε σε τρεις άξονες τις προτεραιότητες του έργου του για το προσεχές διάστημα.
Όπως είπε ο κ. Αυλωνίτης, ο πρώτος άξονας σχετίζεται με τα αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αξιοποιήσουν τις δημόσιες συμβάσεις και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης σε συνεργασία με την ειδική γραμματεία για το ΕΣΠΑ η έναρξη προγραμμάτων που θα αφορούν στις εμπορικές επιχειρήσεις.
Τα προγράμματα θα αφορούν σε οριζόντιες δράσεις και σε συνέργειες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην εξοικείωσή τους με το ηλεκτρονικό επιχειρείν  ενώ υπάρχει ήδη σε εξέλιξη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και για δράσεις, εκτός από το ΕΣΠΑ, και μέσω του αναπτυξιακού νόμου, που θα αφορούν  στο clustering, στη δημιουργία αλυσίδων αξίας σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικότητας από τη παραγωγή μέχρι και τον τελικό καταναλωτή.
Στόχος, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας, δεν είναι να μπλέκουμε στα πόδια της επιχειρηματικότητας αλλά να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τη μικρομεσαία με δράσεις για την ανάπτυξή της. Ο κ. Αυλωνίτης σημείωσε ότι κάποια από τα θέματα που ασχολείται η γενική γραμματεία σχετίζονται με το θέμα της αξιολόγησης και σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών όπως μέσα από τη βελτίωση του εταιρικού δικαίου (ασφάλεια δικαίου, σαφήνεια κλπ) και για την ηλεκτρονικοποίηση όχι μόνο σε ότι αφορά στη σύσταση επιχειρήσεων αλλά για όλο τον κύκλο ζωής μίας επιχείρησης.
Το Φεβρουάριο θα γίνουν οι πρώτες τροποποιήσεις για τις ΕΠΕ και στη συνέχεια θα υπάρξουν τροποποιήσεις και για τις ΑΕ.
Για την ηλεκτρονικοποίηση της σύστασης επιχειρήσεων, όπως είπε ο ίδιος η πλατφόρμα θα λειτουργήσει το Φεβρουάριο, αρχικά για τις ΙΚΕ και θα επεκταθεί σύντομα και στις άλλες μορφές επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι μια πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία με δυνατότητες που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα όπως ότι θα μπορεί κάποιος να παίρνει και κωδικούς TAXIS μέσα από την ίδια πλατφόρμα ενώ συνεχώς θα γίνονται παραμετροποιήσεις για την βελτίωση του συστήματος.
Η πλατφόρμα θα γίνει με βάση το ΓΕΜΗ και την εποπτεία θα την έχει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τα επιμελητήρια.
Τέλος σε ότι αφορά στο θέμα της Κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι οι περιφερειάρχες έχουν το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα καταστήματα στην περιοχή ευθύνης τους αλλά η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη σημασία στους ελέγχους ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα παραβατικότητας σχετικά με τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης