Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το πετρέλαιο θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει τα 70 δολ. ανά βαρέλι το 2018

Reuters: Το πετρέλαιο θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει τα 70 δολ. ανά βαρέλι το 2018
Οι αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ θα αντισταθμίσει τις περικοπές των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ
Οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανό να ξεπεράσουν σε μεγάλο βαθμό τα 70 δολ. ανά βαρέλι το 2018, με τις αγορές να παραμένουν «εγκλωβισμένες» μεταξύ των περικοπών των χωρών του ΟΠΕΚ και της αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινή (31/1) έρευνα που δημοσίευσε το Reuters.
Συγκεκριμένα, οι 34 οικονομολόγοι και αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτιμούν ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 62,37 δολ. ανά βαρέλι το 2018, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα που είχει πραγματοποιηθεί τον προηγούμενο μήνα.
«Η σταθερή άνοδος της ζήτησης, η ξεκάθαρη δέσμευση του ΟΠΕΚ και οι επίμονοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα βοηθήσουν όλοι στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου», τονίζει ο αναλυτής της Economist Intelligence Unit, Cailin Birch.
«Ωστόσο, αναμένουμε η ισχυρή παραγωγή από τις ΗΠΑ, καθώς και ορισμένες ευκαιριακές πωλήσεις ορισμένων χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ αργότερα εντός του έτους να αποτρέψουν τις τιμές του πετρελαίου από το να αυξηθούν πάνω από τα 70 δολ. ανά βαρέλι κατά μέσο όρο», προσθέτει ο ίδιος.
Το πετρέλαιο τύπου Brent βρίσκεται καθ' οδόν ώστε να καταγράψει την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο, με την τιμή του να διαπραγματεύεται κατά μέσο όρο στα 69 δολ. ανά βαρέλι τον Ιανουάριο, με τους αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι το ράλι δε θα διαρκέσει πέρα από το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Παράλληλα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα αγγίξει τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πλησιάζοντας τα αντίστοιχα επίπεδα της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, ενώ η Ασία ξεκίνησε πρόσφατα να εισάγει αμερικανικό αργό πετρέλαιο, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές της χώρας.
Σε ότι αφορά τις τιμές του αμερικανικού αργού, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ανέλθουν κατά μέσο όρο το 2018 στα 58,11 δολ. ανά βαρέλι, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου, στα 55,78 δολ. ανά βαρέλι.
Μαζί με την άνοδο της παραγωγής στις ΗΠΑ, η άνοδος των τιμών του αργού ενθαρρύνει και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως τη Βραζιλία και τον Καναδά, να αυξήσουν την παραγωγή τους μέσω νέων έργων.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς εάν ο ΟΠΕΚ θα πραγματοποιήσει αλλαγές στη διάρκεια της συμφωνίας για τις περικοπές, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
«Η συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή θεωρείται απίθανο να επεκταθεί περά από το 2018 στην τρέχουσα μορφή της, καθώς η αγορά θα εξισορροπήσει κατά το τρέχον έτος», εκτιμά ο αναλυτής της Interfax Energy's Global Gas Analytics, Abhishek Kumar.
«Ωστόσο, οι εκκλήσεις για δημιουργία μίας στρατηγικής εξόδου από τη συμφωνία θα επιταχυνθούν, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή απόσυρση από τη συμφωνία το 2019», προσθέτει ο ίδιος.
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του Brent θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 61,62 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις για το 2019 αναφέρουν μέση τιμή στα 61,29 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης